Supa de pui este o mâncare ușoară, foarte apreciată de multă lume. Ea se servește cu tăieței sau cu găluște de gris.
Preferata mea este supa de pui cu găluște de gris.
De regulă, cumpăr câte doi pui din care fac trei feluri de mâncare: din pulpe și din piept, fac două feluri principale, iar din celelalte părți ale puilor, prepar o gustoasă și consistentă supă de pui cu găluște.
Ingredientele de mai jos, sunt pentru o oală de supă de 4 litri.
Se tranșează cei doi pui și se pregătesc pentru supă: coșul pieptului, spatele și aripile. Se spală carnea și se pune la fiert. Pe măsură ce carnea fierbe, se culege spuma și se aruncă.
Între timp, se curăță și se spală legumele. Se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Când carnea a fiert (nu durează mult, pentru că puiul are o carne fragedă) se strecoară supa și se pune din nou la fiert cu morcovii, pătrunjeii, țelina, ceapa întreagă, cățeii de usturoi și boabele de piper.
După două-trei clocote, se scoate ceapa și usturoiul și se oprește focul de la aragaz, pentru a face găluștele în supă.
Cele trei ouă se bat bine cu o furculiță, se sărează, după gust și se adaugă cele 9 linguri de gris (câte 3 linguri pentru fiecare ou). Când acest amestec este uniformizat bine, se fac găluștele cu lingura umezită în supă, ca să nu se prindă de ea și se lasă ușor în oală.
Se dă oala cu supă din nou la fiert, la foc mic, până se fierb găluștele. Adăugați apă în oală, pe măsură ce scade, prin fierbere. Culegeți spuma care se mai poate forma și aruncați-o, având grijă să nu aruncați și grăsimea de pui care se ridică la suprafață și care va da supei un gust bun și un aspect frumos.
Se adaugă sare, după gust și lingurița rasă de Vegeta. Se mai dă un ultim clocot și supa este gata.
Verdeața se presară în farfurie, după cum dorește fiecare.
1
Carnea se pune la fiert la foc iute, iar când începe să fiarbă, se face focul mic, pentru a nu se tulbura supa. O supă bună are zeama limpede.
2
Cine vrea, poate adăuga în supă, la ultimul clocot, carnea aleasă de pe bucățile fierte (fără piele și zgârciuri). Astfel, supa va fi mai consistentă.
3
De regulă, legumele rămân în supă (mai ales că îi dau și un aspect frumos, prin coloritul lor) cu excepția cepei și a usturoiului. Acestea dau un gust bun supei, dar trebuie scoase de la fiert după două-trei clocote, pentru că pot tulbura supa.
4
Cui nu-i plac legumele fierte în supă, le poate scoate și servi lângă un rasol sau le poate folosi la compoziția de salată boeuf.
5
Dacă se respectă recomandările (3 linguri de gris la 1 ou) și dacă le veți fierbe suficient, găluștele vor ieși pufoase și bune și nu veți avea nevoie de alte adaosuri. Dacă totuși, vă temeți că vor rămâne tari, fierbeți găluștele la foc mic, sau potrivit cu oala semiacoperită cu un capac (nu acoperiți de tot oala, pentru că va da pe dinafară!)