Sarmalute in foi de vita

de Ela68 in Vita, 14 Apr 2015 | 4291 vizualizari

 

Va invit la o portie delicioasa de sarmalute in foi de vita. Intr-adevar, destul de migaloase, insa merita pe deplin efortul. S-aveti pofta !

 

INGREDIENTE

  • 60 foi de vita de vie ( am avut la congelator )
  • 1 kg carne vita
  • 100 gr orex
  • 2 cepe medii
  • 1 lingurita Mirodenia (optional )
  • sare, piper
  • 1 ardei Kapia
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel ( sau cateva fire de cimbru proaspat )
  • ulei, cateva linguri
  • 400 gr piure de rosii
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de vita:

1. Ceapa se curata, se toaca si se caleste in ulei cu o lingurita Mirodenia. Se adauga orezul spalat in cateva ape si scurs  si se mai lasa cateva minute la calit pana devine translucid. Se lasa la racit.

2. Carnea o tocam si adaugam ardeiul kapia taiat marunt ( noua ne place pentru culoare, insa nu schimba cu mult gustul ), apoi verdeata tocata si la final orezul racit cu tot cu uleiul in care a fost calit. Amestecam bine si potrivim de sare si piper. Daca amestecul de carne este prea tare mai adaugam putin apa si ulei, astfel incat orezul sa aibe de unde sa-si extraga apa necesara fierberii.

3. Am pus cate o lingurita din amestecul de carne pe fiecare frunza asezata cu fata lucioasa in jos si am rulat sarmalutele intocmai ca pe cele de carne. 

4. Daca piureul de rosii este gros, il mai subtiem cu putina apa si adaugam sare si piper.

5. Am tapetat fundul cratitei cu un strat de frunze, apoi am aranjat sarmalutele circular. Peste fiecare strat se toarna o parte din sucul de rosii. Am acoperit apoi totul cu frunze de vita si am turnat restul de suc atat cat sa fie bine acoperite. Lasam la fiert pe aragaz cam jumatate de ora pana ce dau cateva clocote, apoi le mutam in cuptorul preincalzit si le lasam aproximativ o ora, la 180 grade pana scad si se rumenesc putin.

6. Le servim fierbinti, cu iaurt sau smantana.

TIPS-URI

1

1. Imi aduc aminte ca mama le fierbea in bors si ieseau mai acrisoare, asadar, pentru cine e amator de un plus de gust, recomand sa incerce si asa. 2. In cazul in care frunzele de vita nu sunt tinere, acestea trebuiesc oparite in prealabil.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de vita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Bya Ralu 1

15.04.2015, 15:42

mihaelar63 1

09.05.2015, 10:23

Delicioase sarmalutele in foi de vita , sunt preferatele mele

Ela68 1

09.05.2015, 11:18

si noua ne plac, dar mai mult, ne plac cele in foi de stevie

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmale in vas roman