Sarmale mixte de primavara ( la vas roman)

de mihaelar63 in Mancaruri cu carne, 14 Iun 2014 | 4359 vizualizari

 

Sarmale sunt bune . Dar nu preparate in acelasi fel . Pentru a evita monotonia schimbati ,omiteti, adugati , unele ingrediente sau condimente .Nu schimb prepararea la cuptor . Invariabil imi plac coapte .Sunt mult mai gustoase decat fierte ,, pana la loc comanda '' !!!
Am asteptat cu nerabdare sa dea frunza de vita -de -vie , de loboda , de hrean ...

 

INGREDIENTE

  • 1 varza verde
  • frunze de vita -de-vie , loboda de gradina , salata verde.
  • 100 ml otet de vin
  • 1kg carne tocata amestec vita cu porc
  • 1cana orez cu bob mare
  • 1 legatura ceapa verde
  • 200 ml ulei
  • 2 linguri pasta de gogosari
  • 2 lingurite pasta de rosii
  • 1 lingurita boia rosie de ardei
  • 1 lingura marar verde tocat
  • 1 lingura cimbru verde tocat
  • 1/2 lingurita piper
  • 500 gr costita afumata
  • 2 pahare bulion de rosii
  • Crengute verzi de marar si cimbru
Portii: 55
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale mixte de primavara ( la vas roman):

Puneti vasul roman sa stea in apa minim 30 minute .

Pregatirea frunzelor:Puneti la fiert 3 l apa cu sare si otet .Opariti mai intai foarte usor frunzele de salata si loboda . Urmeaza oparirea frunzelor de vita . Scobiti cotorul de la varza pe care o introduceti in oala , se vor desprinde cu usurinta frunzele pe care le scoateti pe rand .Curatati frunzele de varza de nervurile mai groase de pe mijloc [rupeti-le in doua daca sunt prea mari ]. Curatati restul frunzelor de codite .

Spalati si tocati ceapa .Prajiti usor ceapa in 100 ml ulei . Prajiti usor si orezul amestecand .

Trageti de pe foc  vasul adugati carnea tocata , sare , piper , boia , pasta de gogosari , pasta de rosii ,cimbrul si mararul .Gustati si mai condimentati daca este nevoie .

Impachetati sarmalutele . In fiecare frunza puneti cate o lingura de compozite de carne cu orez.

Stropiti cu putin ulei fundul vasului , puneti cateva fire de marar si cimbru verde . Asezati circular in straturi suprapuse, sarmalutele .

In mijloc asezati costita afumata spalata .

Tocati  marunt inima ramasa de la varza si presarati pe deasupra sarmalelor  . Nu uitati sa puneti  din nou cateva ramurele de cimbru si marar verde  .Turnati deasupra bulionul ,Stropiti cu restul de ulei .

Acoperiti  etans gura vasului cu folie de aluminiu dublata pe interior cu o bucata de hartie de copt umezita ,Puneti si capacul vasului .

Coaceti samalele la 220 grade  cu capac timp de o ora .

Scoateti folia , hartia , capacul si lasati sarmalele inca 30 minute sa se rumeneasca.

Serviti sarmalele calde .

Au fost atat de bune incat nu am simtit nevoia sa le adugam smantana .Le-am servit doar hrean razuit in otet.

        Pofta buna  !!!

 

TIPS-URI

1

Marimea unei foi pentru impachetat sarmaluta nu trebuie sa depaseasca o palma .[ Eu am palma mica].

2

Puteti folosi si frunze de spanac sau hrean .

3

Otetul adugat in apa de oparire a frunzelor le face elastice si nu se vor rupe la impachetat .

4

Vasul roman trebuie tinut in apa sa se ,, hidrateze ''macar 30 minute inainte de introducerea in cuptor .Astfel evitati spargerea lui .

5

Puteti servi sarmalele cu ardei iute , hrean razuit in otet , smantana sau iaurt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale mixte de primavara ( la vas roman)" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Sarmale din varza proaspata cu carne ,ciuperci si costita afumata