Foarte bune, servim calde sau reci cu ardei iute, cica se spune ca cel care stie sa gateasca sarmale de post delicioase atunci este un bucatar desavarsit
Cartofii si morcovul curatate se dau prim razatoarea mare iar ceapa se toaca marunt. Calim toate legumele impreuna timp de cateva minute dupa care adaugam orezul si-l calim si pe acesta.
Punem 1 lingurita de boia dulce, condimente si 2 linguri de pasta concentrata de rosii. Potrivim de sare si punem verdeata tocata.
Formam sarmalele cu aceasta umplutura si le pregatim pentru cuptor. Intr-o oala de pamant punem varza murata tocata pe fund, sarmale si mirodenii printre ele : marar si cimbru uscat, boabe de piper, foi de dafin. Deasupra mai punem varza tocata si facem un sos din apa fiarta cu bulion, putina zeama de varza, 1 lgt boia si verdeata.
Punem sosul peste sarmale si completam cu apa fiarta cat sa le acopere putin. Punem sare doar daca este cazul, zeama de varza si bulionul sunt deja sarate. Dam la cuptor 1- 2 ore. Sunt bune atat calde cat si reci