Sarmale de post cu orez si ciuperci

de Dana_Retetegg in Mancaruri de post, 11 Mar 2012 | 14907 vizualizari

 

Pentru ca suntem in post, va prezint reteta mea de sarmale de post cu orez si ciuperci.

 

INGREDIENTE

  • 2 verze murate medii,
  • 400 gr orez,
  • 10 ciuperci champignon,
  • 1 ceapa rosie,
  • 2 cepe albe,
  • 1 morcov,
  • 1 ardei rosu,
  • suc de rosii (cam 1 litru),
  • sare, 
  • piper boabe,
  • foi de dafin, 
  • maghiran,
  • oregano, 
  • cimbru,
  • boia dulce, 
  • marar.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale de post cu orez si ciuperci:

Am pus orezul intr-un bol cu apa si l-am lasat cam 2 ore. Apoi l-am scurs si l-am spalat bine.

Am tocat marunt (cu robotul) ceapa, morcovul, ardeiul.

Le-am pus la calit in putin ulei si cand s-au inmuiat am adaugat ciupercile taiate in bucati mici.

Cand legumele au devenit moi, am pus orezul, condimentele (sare, maghiran, oregano, cimbru, boia dulce) si o ceasca cu apa. Am amestecat permanent sa nu se lipeasca, iar spre final am adaugat 300 ml suc de rosii si marar tocat marunt.

Am lasat apoi compozitia 30 de minute sa se raceasca.

In acest timp am pregatit foile de varza pentru umplut. Le-am desfacut pe fiecare in parte usor, le-am taiat cotoarele si l-am pus intr-o farfurie una peste alta sa le pot manevra usor la umplere.

Cand compozitia cu orez si ciuperci s-a racit am trecut la partea mai migaloasa, adica am inceput sa formez sarmalutele.

Pe o margine a foii de varza am asezat o lingura de umplutura, am rulat foaia pana la jumatate, apoi am tras marginile peste sarmaua deja formata si am rulat pana la capat (nu le-am strans foarte tare pentru ca orezul se mai umfla la fierbere).

Am facut niste sarmale mai mari fiindca nu-mi place sa ma migalesc prea mult la ele. Daca totusi foile de varza sunt foarte mari si nu vrem sarmale gigant, le taiam in 2.

In oala in care am fiert sarmalele am pus un rand de varza tocata (adica foile mai mici de langa cotor).

Am asezat apoi sarmalele pe marginea oalei in straturi. In mijloc unde a ramas loc gol am umplut tot cu varza tocata marunt. La fel am pus si deasupra.

Am adaugat sucul de rosii (eu vreo 600-700 ml), crengute de marar verde, boabe de piper si foi de dafin.

Am umplut cu apa si am pus la fiert la foc potrivit. Am avut varza murata cumparata si a fost putin cam acra si cam sarata asa ca am umplut la fierbere doar cu apa. Daca varza nu-i sarata sau acra putem umple cu zeama de varza.

Eu le-am lasat pe foc aprox. 2 ore, e bine sa gustati si sa vedeti cand este varza bine fiarta.


Pofta buna si post usor va doresc!!

TIPS-URI

1

Nu stiu cate sarmale mi-au iesit ca nu le-am numarat, insa au fost destul de multe pentru noi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale de post cu orez si ciuperci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Dana_Retetegg 1

12.03.2012, 12:07

Zamfira 1

30.03.2012, 22:36

e ceva...nu am cunvinte....este una din preferatele mele, felicitari pentru postarea retetei!!!

Dana_Retetegg 1

02.04.2012, 21:33

merci mult

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmale cu nuci si seminte