Am mancat ratatouille pentru prima oara in Nice,exact unde ai toate sansele sa te lingi pe degete si mi-a placut atat de mult cat si criticului culinar din film.
Ratatouille este o tocana de legume tradițională, din regiunea Provence a Frantei, originară în Nice. Numele complet al felului de mâncare este ratatouille niçoise.
Există o varietate de retete pentru Ratatouille,iar ingredientele difera de la un bucatar la altul, dar de obicei contin vinete ceapa, usturoi, dovlecei si ardei grasi.
De obicei, este condimentat cu Herbes de Provence, dar dupa aceasta reteta ,voi folosi patrunjel si busuioc. Deseori legumele se fierb sau prajesc separat, în ulei de măsline, dar îmi place această reţetă,in care legumele se gatesc împreună.
Spalati si curatati toate legumele.Rupem frunzele de patrunjel si buioc de pe tulpini.
Taiem ceapa,vanata si ardeiul gras.Taiem dovlecelul in 4,iar apoi il taiem feliute de cca 1 cm grosime.Taiem ciupercile in 4.
Incalzim uleiul de masline,intr-o oala larga,la foc mediu,si adaugam usturoiul tocat marunt,pana se aromatizeaza bine uleiul.Atentie sa nu ardeti usturoiul,dureaza cateva secunde. Apoi ceapa taiata cubulete,pe care o lasam in jur de 4 minute,pana devine translucida,dupa care punem 1 lingura de bulion si amestecam bine. Dupa 1 minut,adaugam si supa sau cubuletul knorr dizolvat in 180 ml apa.Cand incepe sa fiarba,adaugam cubuletele de vinete,dovlecel,ciuperci si ardei gras, le amestecam bine,si le lasam sa fiarba 10-12 minute. Vanata va lasa mult lichid,si este acesta lichidul in care vor fierbe restul ingredientelor,deci trebuie sa le amestecam din cand in cand,pentru a fi siguri ca toate legumele au atins zeama lasata de vanata,iar prin acest proces aromele se amesteca extraordinar de bine.
Scurgeti sucul de rosii din conserva si lasati doar cubuletele,sau daca folositi rosii proaspete,le decojiti,le scoateti samburii,si le taiati. Va fi gata cand vanata va incepe sa se sfarame,insa restul legumelor vor ramane intregi,nu foarte moi.In acest punct,adaugam rosiile,pe care le lasam 1-2 minute,dupa care punem si frunzele de busuioc rupte bucatele cu degetele,si patrunjelul tocat.Adaugati sare si piper dupa gust.
Ratatouille,desi de obicei este servit cald, francezilor le place sa il manance la temperatura camerei (in special vara), cu felii de bagheta proaspat prajita.(eu le-am servit cu baghete facute de mine,abia scoase din cuptor)
Voi fi mereu de parere ca cele mai bune mancaruri sunt de obicei cele mai simple.
Bon appétit !