Din meniul de sarbatoare din Duminica Floriilor a facut parte si acest preparat, care a fost tare asteptat sa fie degustat. Inspiratie mi-au fost mai multe retete de pe net, de la fiecare am luat cate putin,asa ca am gatit rata de sarbatoare, rumena, dulce-picanta, aromata...ce mai, ca de sarbatoare:))
Ce trebuie sa stiti de la inceput este ca va trebuie timp pentru a face aceasta friptura super delicioasa, sa fiti mai mereu cu ochii pe cuptor, sa nu va grabiti si ca aveti de spalat tot cuptorul dupa ce ati terminat :)))
Rata musai sa fie tanara, se spala, se curata la interior si exterior si se cresteaza pielea cu un cutit bine ascutit. Intr-un castronel se amesteca sarea, piperul si condimentele pentru rata si se maseaza rata si pe exterior si pe interior cu acest amestec. Portocalele se spala, se taie in sferturi. Ghimbirul se spala, nu se curata de coaja si se taie felii. Se umple rata alternand cu cate o bucata de portocala si o felie de ghimbir. Dupa umplere se coase cu sfoara. Se stropeste cu putin ulei de masline, se maseaza rata si se da la frigider pt cateva ore sau peste noapte.
Coacerea ratei este esentiala. Initial am vrut sa o fac intr-un vas termorezistent, dar mi-am dat seama ca nu se va rumenii asa cum mi-as fi dorit. Asa ca, am pus rata pe grilajul aragazului, cat mai la mifloc. Dedesupt am pus tava mare a aragazului in care sa se adune toata grasimea care se scurge, punem 3-4 cani de apa in tava si completam de fiecare data de cate ori scade apa. Aburul care se formeaza nu-i va da voie sa se arda si sa se rumeneasca prea tare. Setam aragazul la 180 grade pentru 15 minute, scadem temperatura la 160 grade lasam 1 ora, intoarcem rata si mai lasam inca 1 ora. Dupa expirarea timpului, rata este rumena, bronzata, dar nu foarte tare. Amestecam ingredientele scrise pentru glazura si cu acest amestec ungem rata cu o pensula. Lasam sa mai stea 10 minute la cuptor, o intoarcem, o ungem cu aceeasi glazura si mai lasam 10-15 minute.
Pt sos: amestecam sucul de la o portocala si jumatate cu restul ingredientelor. Le punem pe foc si le lasam sa fiarba 10 minute. Dizolvam amidonul in sucul de la o jumatate de portocala si amestecam cu sosul fiert. Mai lasam sa dea cateva clocote. Acoperiti rata cu folie de aluminiu pana in momentul servirii sau o lasati in cuptorul cald si serviti cu sosul de portocale. Extrem, extrem de delicioasa... pe cuvant de bucataras!!:)) Sa va fie de bine!!!
1
aveti grija cata grasime taiati din jurul gatului, eu am taiat cam multa si am cam tras de piele sa o pot coase
2
daca doriti o garnitura, eu as fi servit un orez basmati fiert simplu, doar cu putina sare
3
daca folositi miere la sos, aceasta se va pune la sfarsit de tot, sa nu fiarba mierea