Quatre quarts

de - Andreea - in Prajituri, 18 Ian 2018 | 23285 vizualizari

 

Denumirea acestei prajituri ''Quatre quarts '' ( patru sferturi) vine de la faptul ca ingredientele principale sunt patru si toate in aceeasi cantitate . 
Este o prajitura pufoasa si aromata ! 

 

INGREDIENTE

  • 4 oua ( circa 250 gr )
  • 250 gr zahar
  • 250 gr unt sarat
  • 250 gr faina alba tip '00'
  • 1\2 plic praf de copt
  • sucul de la o lamaie
  • un praf de sare
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Quatre quarts:

Incepem prin a cantari ouale intregi ( cu tot cu coaja ). Eu am folosit 4 oua ce cantareau 250 grame. Daca vom avea 200 grame de oua, folosim acelasi gramaj ( 200 gr ) pentru zahar, unt si faina. 

Dupa ce am cantarit toate ingredientele necesare, dam drumul la cuptor la 170 grade C, deoarece prepararea compozitiei va dura tare putin :) .

Separam albusurile de galbenusuri.

Cu ajutorul mixerului, mixam galbenusurile cu 250 gr zahar pana ce zaharul este topit. 

Adaugam untul ( la temperatura camerei ), sucul de lamaie si continuam sa mixam pentru circa un minut.

Mixand la viteza mica, adaugam faina amestecata cu praful de copt pana ce toate ingredientele sunt bine amestecate intre ele.  

Separat mixam spuma tare albusurile cu un praf de sare, dupa care le adaugam la restul de ingrediente si amestecam usor de jos in sus.

Tapetam o forma pentru chec cu hartie pentru copt ( sau ungeti tava cu unt si tapetati cu faina ) si punem compozitia. 

Dam tava la cuptorul incalzit in prealabil la 170 grade C, pentru 45 minute. 

Cand prajitura este gata, o scoatem din cuptor si o  lasam sa se raceasca complet inainte de a servi. 

POFTA BUNA ! 

 

TIPS-URI

1

Inloc de lamaie, puteti folosi ca aroma vanilia, portocala...

2

Puteti inlocui untul sarat cu unul normal sau ulei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Quatre quarts" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

elucubratiiculinare 1

19.01.2018, 09:25

- Andreea - 1

19.01.2018, 17:39

navidad_2017 1

29.01.2018, 00:42

Pe cat de simpla reteta, pe atat de delicioasa prajitura... ca sa nu mai spun ca v-a iesit ca decupata dintr-o carte frantzuseasca cu retete tipice din Bretagne... In familia noastra se face de peste 100 de ani, fiind adusa din Franta de o strabunica scolita pe acolo pe la 1900 si exista chiar o gluma legata de ea. Anume, bunica (austriaca) din partea Tatii, ajunsa sa traiasca, printr-o ironie a soartei, intr-un orasel din Basarabia, si-a servit la un moment dat vecinele moldovence din "mahala" cu aceasta prajitura, dezvaluindu-le (banuiesc ca plina de importanta, dar si intr-o Romana nu prea curata) si numele: "quatre-quarts"... Replica a fost: "dar v-o ishit chiar tari molcutzi, di ci spuniti ca-i ca chiatra"?! Asa i-a si ramas numele, si acolo, dar si in familia nostra! Iar untul sarat e absolut obligatoriu (bretanii ar spune "neaparat cu sare de Guérande" ), altfel nu mai e "quatre-quarts" ci un simplu "pound cake" englezesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de prajitura Fanta cu branza si blat de cacao