Praline cu quinoa si ienupar

de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Dulciuri, 5 Mai 2013 | 4244 vizualizari

 

Stiati ca... boabele de ienupar contin uleiuri esentiale: terpineolul, borneolul si geramiolul, care stimuleaza pofta de mancare, au proprietati diuretice si dezinfectante si relaxeaza muschii. Mestecarea boabelor ajuta la neutralizarea simptomelor de raceala si gripa. Ceaiul din boabe de ienupar calmeaza tulburarile stomacale, este recomandat pentru cazuri de cistita si pentru dureri reumatice.
Ienuparul este un condiment clasic pentru mancarurile din vanat, preparat mai ales cu porc mistret, caprioara si porumbel. Este bun si pentru mancarurile din carne de miel, vaca si porc, cat si pentru cele din varza acra, varza rosie si alba, sfecla. Se mai pune si in vin si in genever (vodca olandeza).
Praful de ienupar are aroma cea mai puternica: 6-8 boabe sunt suficiente pentru o marinata de vanat, iar 4 boabe sunt indeajuns pentru varza acra preparata ca o mancare servita intre friptura si desert. Se dozeaza cu grija, deoarece in cantitati mari poate fi otravitor.

 

INGREDIENTE

  • - 100 grame ciocolata neagra (50-60% cacao);
  • - 1 lingurita unt de cocos;
  • - 2-3 picaturi esenta bergamota;
  • - 3 lingurite quinoa expandata;
  • - cateva boabe de ienupar.
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Praline cu quinoa si ienupar:

1. Deasupra unei craticioare cu apa clocotita, se pun intr-un bol bucatele de ciocolata, la topit. Eu folosesc Schogetten pentru ca imi place textura, e fina si sunt gata pregatite patratele de ciocolata. Fundul bolului nu trebuie sa atinga apa din cratita.

2. Se adauga untul de cocos si se amesteca pana se topeste ciocolata.

3. Se pun picaturile de bergamota, linguritele de quinoa si se amesteca pana se incorporeaza, dupa care se toarna compozitia in forme.

4. Boabele de ienupar se taie marunt si se adauga peste ciocolata.

5. Se pastreaza la frigider minim 2-3 ore.

TIPS-URI

1

Cu toate ca am incercat si metoda racirii si apoi a retopirii ciocolatii, rezultatul a fost acelasi: pralinele se topesc la scurt timp dupa ce sunt scoase de la rece. Pana voi gasi ingredientul si metoda potrivita pentru a obtine pralinele perfecte care sa reziste la temperatura camerei, va doresc Paste Fericit si lumina in suflete!

Daca ti-a placut reteta noastra "Praline cu quinoa si ienupar" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii 1

06.05.2013, 15:23

IancuIubita pot sa faci si cu unt in loc de unt de cocos, am facut si eu asa intr-o reteta anterioara de Valentine Spor!!!

Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii 1

06.05.2013, 15:24

jolygina, ma bucur tare mult~!

Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii 1

06.05.2013, 15:26

Ruxyrux, am mentionat cateva pentru ca nu au fost cantitati mai mare de 10 (peste aceasta cantitate poate deveni otravitor, insa depinde si de cantitatea de ingrediente combinate, deci nu-i cazul). Daca am facut 16 praline, o boaba am taiat-o in patru si am pus doar cate un sfert pe fiecare pralina. Succes!

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Praline cu surpriza(Reteta cu nr. 200)