Am gasit aceasta reteta intr-un video ''Momente delicioase cu Beatricia'', ma tot bantuie un anumit tort si acolo am nevoie de pasta asta. Asa ca m-am pus pe treaba mai ales ca am materie prima, adica alune de padure- gradina- in cazul meu, n-a fost nevoie sa umblu brambura prin padure dupa alune. Mi-a luat mai mult sa sparg alunele , restul chiar e simplu.
Mai intai m-am apucat de spart alunele, asta-i partea cea mai migaloasa. Apoi le-am pus in tava de la cuptor si le-am copt. Am scos tava din cuptor am lasat sa se raceasca un pic si apoi am indepartat coaja de pe alune, unele sunt mai nabadaioase si nu se lasa ''dezbracate'', dar nu-i bai ca merge si cu putina coaja. Apoi le-am intins pe un tocator sau pe o planseta de silicon daca aveti. Intr-un vas de inox am pus apa cu zaharul la fiert si am lasat sa fiarba pana a capatat o culoare aurie, am turnat siropul peste alune pe toata suprafata lor si am lasat sa se raceasca. Am rupt in bucati mai mici si am inceput sa le maruntesc la robot, nu toate deodata, pe rand pana am obtinut o pudra, apoi am mixat continuu pana am obtinut o pasta. Pasta de alune pralinate am pus-o intr-un borcan, am pus capacul si am depozitat borcanul in frigider. Se poate pastra pana la 3 luni. Este o pasta aromata si delicioasa. O sa stea cumintica la frigider pana isi va gasi locul intr-o delicioasa prajitura. Dependentii de dulciuri posibil sa se puna pe mancat si adio prajituri.Am obtinut cca 400 g pasta de alune.