- oul se amesteca cu zaharul si cacao
- se adauga bicarbonatul de amoniu stins cu putin otet si se amesteca
- se adauga laptele, uleiul, esenta de rom si se amesteca bine pana se topeste zaharul
- se adauga treptat faina pana se obtine un aluat tare dar care poate fi intins usor sub forma de foaie
- blatul de lucru se tapeteaza cu faina, se imparte aluatul in doua parti egale si se intinde fiecare bucata de aluat sub forma de foaie, cu ajutorul sucitorului, intorcandu-le pe ambele parti pentru a nu se lipi de blat (a doua foaie se intinde in momentul in care e coapta prima, pentru ca riscati sa se lipeasca de masa pana se coace prima foaie-va spun din experienta)
- foile trebuie sa fie de marimea tavii in care le coaceti
- se tapeteaza tava cu hartie de copt si se coc pe rand cele doua foi (puteti sa le coaceti si pe spatele tavii-eu le-am copt clasic in tava)
- se baga tava in cuptorul incins la 180 de grade, timp de 10 minute-foile sunt subtiri si se coc imediat
- cand sunt gata, se lasa la racit si se trece la prepararea blatului de pandispan
Blat pandispan:
- se separa albusurile de galbenusuri
- albusurile se mixeaza spuma cu zaharul, adaugat treptat, pana capata consistenta ca de bezea
- galbenusurile se amesteca cu uleiul
- peste galbenusuri se adauga spuma de albusuri si se amesteca cu o lingura
- se adauga si esenta si se omogenizeaza
- la final se adauga faina, si se amesteca cu o lingura de jos in sus, pana la incorporarea totala a fainii
- compozitia rezultata se toarna in tava de 20x30 cm, tapetata cu hartie de copt, si se da la cuptor, la 150 de grade, circa 30 de minute
- cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit
Crema:
- intr-un vas se adauga laptele, amidonul si zaharul si se amesteca pana se omogenizeaza
- amestecul se pune pe aragaz, pe foc mic, amestecand incontinuu, pana ce se ingroasa ca o budinca -la mine a durat circa 15 minute
- se lasa la racit
- cand s-a racit, untul se mixeaza separat pana capata aspect cremos, si se adauga peste crema
- acum se adauga si esenta de rom si se mixeaza pentru omogenizare
Glazura:
- se pun ingredientele intr-un vas, pe foc mic, amestecand pana cand incepe sa fiarba si devine putin cremoasa - aceasta se prepara la final, dupa ce se asambleaza prajitura, pentru ca se torna fierbinte peste blaturi
Asamblare:
- in tava in care am copt foile, se pune hartie de copt (optional)
- se pune prima foaie de cacao si se adauga jumatate din cantitatea de crema si se niveleaza
- se adauga blatul pandispan, apoi se pune restul de crema si se niveleaza
- in final se adauga a doua foaie de cacao si peste ea se toran glazura
- se da la rece 3-4 ore si apoi se serveste
- cand voi mai repeta reteta, voi insiropa foile de cacao, pentru ca cea de deasupra, s-a intarit putin din cauza glazurii de cacao si a fost mai greu la taiat, la inceput, pana s-au fragezit foile