Bine v-am gasit dragi bucatarasi!Am pregatit si eu pizza,mi-am pus in gand sa reusesc sa fac asa ca la pizzerie,si am gasit modalitatea,am incercat in felul acesta de vreo 4 ori,si de fiecare data mi-a iesit foarte buna,chiar ca la pizzerie,fara zahar sau drojdie uscata sau lapte sau bicarbonat asa cum mai pun si in comert,se gaseste pasta de pizza gata facuta la magazine dar are in ingrediente lapte si bicarbonat,mai degraba iese ca o foccacia asa si nu se numeste pizza.O pizza adevarata trebuie lucrata si trebuie sa aiba drojdie proaspata,trebuie sa dospeasca de doua ori si sa fie usoara la intins,am reusit sa raman la o singura reteta pentru aluat de pizza si o impart cu voi,sper sa va placa si sa faceti si voi macar odata si nu veti da gres,veti fi cuceriti de usurinta si gustul nemaipomenit de crocant si bun,asa cum sunt eu,foarte multumita de rezultat.
Daca vrem mai multe pizze cand sunt oaspeti dublam cantitatea. Prepararea este din inainte de pranz ca sa fie gata seara la venirea oaspetilor,asadar sa ne punem pe treaba:
1. Intr-un bol punem apa calduta si dizolvam cubuletul de drojdie.
2. Intr-un alt bol punem faina cantarita si adaugam jumate din cantitate la apa cu drojdie si mixam cu ajutorul unui mixer un minut, pana se omogenizeaza compozitia si devina ca o smantana. Acoperim cu folie transparenta si lasam sa activeze 30 minute, dupa care vom vedea ca s-a dublat in volum.
3. Mixam din nou un pic si adaugam restul de faina putin cate putin si sarea cantarita. Scoatem mixerul si lucram cu mana putin pana devine ca o minge si nu se lipeste de peretii bolului. Daca suprafata aluatului e mai uscata ne ungem mana cu putina apa si apasam pe aluat putin ca sa fie omogen. A devenit ca o minge.
4. Acoperim aluatul de pizza cu folie si cu o carpa de bucatarie. Lasam sa dospeasca 2 sau 3 ore la loc cald.
5. Dupa ce a trecut timpul, vom vedeam ca a prins volum, descoperim si rasturnam aluatul de pizza cu grija pe masa si o taiem in trei daca vrem 3 pizze mari, daca vrem 2 mari cat o tava de cuptor impartim in 2, sau una mare, depinde de cat de mare este si tava si cuptorul.
6. Am strivit cu palma o parte din pizza (dupa cum se vede in poza) si am invartit-o inspre mine, am intors-o din nou si iar am invartit inspre mine, am invartit-o ca pe o minge si gata, asa si cu celelate aluaturi.
7. Am uns trei farfurii cu ulei de masline si am pus cate o minge de aluat de pizza la dospit din nou acoperind cu folie transparenta.
8. Am lasat la dospit de la 4 la 5 ore.(cat mai mult dospeste cu atat mai bun este la gust). Se poate chiar tine la frigider pana a doua zi daca nu se foloseste.
9. La momentul pregatirii pizzelor se scoate aluatul din farfurii, se observa ca sunt foarte usoare in greutate, se pun cu grija pe masa si se strivesc cu ajutorul degetelor usor, il intindem invartind cu mana sau cum stim sa-l facem mai larg, fara sa spargem bulele de aer din aluat. Nu se foloseste lemnul la intins pentru ca se sparg bulele de aer care ii da o caracteristica a pizzei de pizzerie. Punem putina faina peste masa si formam trei pizze subtiri, cu bordurile mai groase si interior subtire, chiar transparent, avand grija sa nu-l gaurim (daca in caz se intinde prea tare si se rupe putin se poate ciupi si isi revine).
10. Asezam bucata de aluat de pizza in tava unsa sau peste hartia de copt unsa cu putin ulei de masline (asta ca sa se coloreze si dedesubt) si condimentam dupa cum dorim fiecare.
11. Sos de rosii, oregano uscat sau busuioc, salam, prosciutto, masline, ciuperci, carnati, ardei, mozzarella, cas, parmezan, orice fel de branza,cartofi prajiti etc.
12. Se incalzeste cuptorul la maxim (250 grade) si se pun pizzele la copt pe treapta cea de sus (daca este cuptorul cu gaz de acasa). Pana cand se rumenesc bine si se coc si la mijloc. Daca vrem putem sa acoperim cu o folie de aluminiu ca sa nu se arda prea tare condimentele, pentru pizza mai coapta. Este gata in maxim 15-20 minute la cuptorul cu gaz. Verificam la mijlocul pizzei cu un cutit daca aluatul este copt si asa ne dam seama daca este foarte bine copt si crocant. Taiem si servim!
13. Pentru cine are cuptor cu lemne performant, se pun cateva lemne mai groase la foc si se da foc incalzind cuptorul la 400 grade aproape sau chiar mai mult. Se curata cuptorul cu o paleta si se pun pizzele la copt (nu trebuiesc unse cu ulei de masline la borduri in acest caz pentru ca se rumenesc mai repede) Este gata pizza chiar in 5 sau 10 minute in cazul acesta. Avand grija sa-l invartim cu o paleta si controland sa nu se arda.
Servim!
1
Pizzele se mai pot coace in doi timpi, 5 minute fara condimente pe bucata de aluat de pizza intinsa si apoi cu condimente
2
in acest fel coace repede si in interior si nu se ard condimentele deasupra, doar pana se inmoaie branza.