Paine de secara cu seminte

de Retete cu Margareta Cismasiu in Piine, 13 Mai 2015 | 3366 vizualizari

 

Cred ca aproape fiecare a introdus in dieta zilnica painea de secara. Fata de grau,se cara contine mult mai multe fibre. Este bogata in proteine si minerale ceea ce face ca painea din faina de secara sa fie foarte apreciata.Si ce poate fi mai bun decat o paine de casa! O paine cu un miez foarte pufos si aerat si o coaja subtire si fina. Cat despre gust, nu am cuvinte.

 

INGREDIENTE

  • 500gr faina de grau,
  • 500gr faina de secara,
  • 14gr drojdie uscata,
  • 600ml apa calduta,
  • 1 ling sare,
  • 1 lingurita zahar,
  • amestec de seminte intregi:floarea soarelui,dovleac,in,chimen,susan,anason
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine de secara cu seminte:

Faina de grau si cea de secara se amesteca. Drojdia se amesteca cu apa si cu zaharul. Se adauga cateva linguri din amestecul de faina si se lasa sa stea 15 min.

Intr-un vas incapator se pune amestecul de faina.Se adauga semintele si sarea. Cand apa cu drojdia a inceput sa faca basici deasupra,se rastoarna peste faina. Se amesteca cu o lingura de lemn pana incepe sa se formeze aluatul. Din acest moment se trece la framantat.Se framanta bine "pana asuda grinda"cum ziceau bunicile noastre. Trebuie sa rezulte un aluat bine legat, omogen.Va fi lipicios din cauza fainii de secara.

Aluatul astfel obtinut se lasa 2 ore la dospit in loc cald,ferit de curentii de aer.

Cand aluatul si-a dublat volumul se rastoarna pe masa bine infainata si se modeleaza in forma dorita.Eu l-am impartit in doua. Fiecare jumatate am facut-o sul si am pus-o la copt in forme de chec.

Cuptorul trebuie incins dinainte,iar in tava de la baza cuptorului se pune aprox.800ml apa clocotita.Daca nu aveti tava,puneti un vas cu apa sub tava de copt.

Timpul de coacere variaza in functie de cuptor,aprox.30min.Daca aveti un termometru  alimentar,temperatura in interiorul painii trebuie sa ajunga la 95 grade Celsius.Oricum,veti sti ca painea e gata dupa mirosul minunat din bucatarie,iar daca apasati cu degetul,va reveni imediat la loc.

Painea se scoate din cuptor, Se pune pe un gratar si se inveleste intr-un servet curat  "ca sa vorbeasca cu D-zeu"pana se raceste. Acesta era argumentul bunicii cand voiam sa mancam paine calda.Era mai convingator decat faptul ca nu ne face bine la stomac.

Iata si rezultatul, o paine moale si pufoasa, cu o coaja foarte subtire, fara sa faca firimituri cand o tai.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine de secara cu seminte" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Aparat de vidat VS5910X

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

COMENTARII (8)

Merisor 1

14.05.2015, 06:14

Ce buna!

dantes 1

14.05.2015, 16:06

Buna!

Rocsi 1

14.05.2015, 20:25

Super!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu vișine și mac, dulce și savuros

ieri la 14:58

Plăcinte ardelenești cu cartofi și brânză de burduf, grozav de gustoase

de RODIMUR 8

pe 26.01 la 12:57

Prajitura rasturnata cu afine si mere - Rapida si spornica

de oanapl 7

pe 25.01 la 20:58

TOP
utilizatori

oanapl

4301 puncte

Panacris

1462 puncte

mihaelar63

1183 puncte

Mitinita

1100 puncte

MotanLaOale

1087 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine simpla de casa