O paine cu un aspect deosebit....si atat de gustoasa!
Se cerne faina se adauga sarea se face o gaura in mijloc.
Se incalzeste apa, se dizolva drojdia in putina apa si apoi se adauga peste faina. Se toarna si restul de apa. Se framanta in jur de zece minute sa se lege aluatul. Dupa zece minute devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Se unge o folie cu ulei se pune deasupra aluatului si se lasa la crescut o ora la loc caldut.
cand este gata crescut, se mai framanta doua trei minute, presarand putina faina, se rupe un sfert si se modeleaza o mingiuta mai mica. ce ramane se modeleaza sub forma unei mingii mai mari. Se aseaza pe o tava infainata si se acopera cu un bol, se mai lasa inca o jumatate de ora la crescut.
Mingiuta mai mare se aseaza la baza se aplatizeaza putin. se taie in forma de cruce, se stropeste cu putina apa. Se pune deasupra mingiuta mai mare, se face o gaura cu mana in mijlocul ei pana spre baza. se acopera cu o folie unsa cu ulei si se mai lasa zece minute. Dupa ce timpul a trecut, se presara cu faina si se taie de jur imprejur cu cutitul( se fac crestaturi)...Se da la cuptorul incins intre timp la 220 grade sau treapta maxima...si se lasa 35/40 de minute....E o painica delicioasa si cu aspect deosebit.
( reteta din cartea " Retete delicioase pentru prepararea painii" aparuta la Editura Aquila)