Oaie la groapa

de portiadelumina in Mancaruri cu carne, 13 Oct 2012 | 13205 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • o oaie
  • 5 morcovi
  • 4 cepe
  • 4 căpăţâni usturoi
  • dafin
  • piper
  • vin
  • cimbru
  • sare
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Oaie la groapa:

Într-o zi de toamnă ne-am hotărât (8 persoane iniţial) să pregătim o oaie la groapă. Dintru început trebuie spus că groapa trebuie să fie măricică. Ajutorul nostru a fost un excavator de la drumuri care ne-a înlesnit munca. E nevoie de o grămadă sănătoasă de lemne şi de răbdare.

Unul din băieţi a tăiat oaia şi a desfăcut cu mare grijă pielea ei. Ceilalţi au tocat morcovul, ceapa şi usturoiul şi o parte din carnea de pe pulpe. După scoaterea măruntaielor oaia se curăţă cu apă din belşug. Se toacă măruntaiele comestibile şi dimpreună cu celelalte ingrediente se introduc în cavitatea abdominală. Între ele se pune şi sticla de şampanie cu dopul închis dar desfăcut de partea metalică. Se coase bine partea cu măruntaiele şi se pune pielea peste în aşa fel încât să nu rămână porţiuni de carne neacoperite.

Între timp se pregăteşte o plasă de rabitz şi pământ (făcut ca un aluat mai subţire). Se înfăşoară oaia în plasa de sârmă apoi se îmbracă cu pământul încât să arate ca un cocon. 

Între timp focul din groapă trebuie să fie aproape de jar. Cu ajutorul unor cârlige se lasă oaia în groapă şi se acoperă cu jar. Se aşteaptă cca o oră şi jumătate până când sare dopul şampaniei din interior semn că totul s-a copt cum se cuvine.

Se scoate oaia din jar, se desface sârma şi partea de deasupra (piele coaptă şi pământ  care se desface foarte uşor) iar interiorul va arăta o oaie coaptă şi rumenă.

Se porţionează după preferinţe şi se consumă cu murături dimpreună cu măruntaiele coapte  în interior.

p.s Deoarece toată treaba a durat aproape şapte ore :D la ora la care am terminat  (când am rămas fără baterii la aparatul foro) n-am putut poza şi porţiile. Oricum, atmosfera a fost extraordinară.

p.p.s Am avut inspiraţia de am păstrat câteva bucăţi de carne pentru grătar, astfel nu am murit de foame cât s-a copt oaia noastră la jar :))

 

TIPS-URI

1

şampanie

2

murături

Daca ti-a placut reteta noastra "Oaie la groapa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mansaf(cea mai veche mincare beduina)