Cand ai fructe in curte e pacat sa nu te bucuri de ele si in alte moduri decat proaspete.
Este prima data cand fac nectar in aceasta combinatie iar consistenta , gustul, aroma si culoarea m-au multumit pe deplin.
Fructele se spala in apa rece si se feliaza , indepartandu-se semintele si casuta acestora ( cotorul ). Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute ( depinde de cantitatea de fructe pe care o avem ). Sunt gata cand coaja se desface usor de pe pulpa fructului iar in bucatarie se imprastie miros de mere coapte :X
Cand sunt fierte, fructele se paseaza in blender apoi piureul il punem iar pe foc cu zahar ( punem cate putin si gustam, in fuctie de cat de dulce dorim sa fie nectarul ) , zeama de lamaie si scortisoara . Adaugam apa pana obtinem consistenta dorita.
Turnam nectarul fierbinte in sticle curate, capsam si sterilizam pentru 30 minute intr-o oala cu apa care sa ajunga la 1 cm. sub capac. Lasam sa se raceasca sticlele in apa in care au fiert sau acoperite cu prosoape .
Depozitam in camara/beci. Se serveste simplu sau in combinatie cu apa minerala.
1
Eu am folosit o galeata cu mere , 1/2 galeata cu pere , 1,8 kg. zahar . La aceasta cantitate de fructe mi-au intrat 10 litri de apa.
2
Cantitatile de zahar si apa depind de calitatea fructelor, dar si de preferintele fiecaruia in ceea ce priveste gustul de dulce si consistenta nectarului.
3
Zeama de lamaie imprima atat aroma, dar impiedica si oxidarea siropului.
4
Din cantitatile mentionate am obtinut cca 20 litri nectar, mai exact 58 sticle a 330 ml. fiecare.