Punem faina intr-un vas, iar in centrul ei adaugam laptele caldut sau apa calduta.
Dizolvam drojdia in laptele caldut(adaugati doar 250 ml la inceput, iar la final daca mai este nevoie adaugati si restul de 20 ml), adaugam zaharul si uleiul si framantam putin aluatul. Adaugam sarea, apoi framantam bine pana cand obtinem un aluat nelipicios.
Daca aluatul este prea moale sau tare, mai adaugati putina faina sau lapte caldut.
Acoperim vasul cu un prosop si il lasam la loc cald aprox. 30 de minute.
Impartim aluatul in 9 bilute, apoi din fiecare biluta formam snururi pe care le impletim in 2. Dam forma de 8 mucenicilor si ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ii mai lasam la crescut in tava inca 15-20 de minute dupa care ii ungem cu putin lapte caldut sau apa. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru aprox. 20-25 de minute pana cand se rumenesc frumos.
Daca ii doriti insiropati pregatiti siropul astfel:
Intr-un ibric punem apa cu zaharul si esenta de vanilie. Amestecam si fierbem siropul pana cand zaharul se dizolva.
Lasam siropul 5 minute la racit, apoi insiropam mucenicii(cat acestia sunt inca fierbinti).
Imediat ii ungem cu miere si presaram multa nuca macinata.
Pofta buna!