Am gasit pe blog o reteta veche, care mi-a placut mult si pe care doresc sa o impartasesc si cu voi.
Se incalzeste cuptorul.
Se separa ouale. Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Eu mi-am preparat in casa zahar vanilat astfel: am rasnit zahar atat cat sa incapa intr-un borcan si l-am amestecat cu semintele de la o pastaie de vanilie. De cate ori fac prajituri, folosesc cate o lingura din acest zahar.
Separat, se bat albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma consistenta, dar nu tare, care se toarna peste galbenusuri. Acum se adauga incet uleiul, praful de copt, faina si amestecam cu o lingura de jos in sus astfel incat compozitia sa ramana pufoasa.
Compozitia se asaza in 2 castronele: unul va ramane simplu, in celalalt adaugam o lingura cu varf de cacao.
Se pune din fiecare compozitie in forme de copt, combinand dupa gust si inspiratie.
Se decoreaza cu rahat maruntit si orice va mai place. Eu am maruntit cateva patratele de ciocolata cu menta si am pus cate putin in fursecuri.
Se da la cuptor, la foc mediu, 20 de minute fiecare tava. Eu am obtinut 2 tavi. Daca le puneti in forme de copt, le puteti inghesui in tava si vor incapea mai multe.
Am decorat numai cateva fursecuri cu putina pasta de zahar. Pentru ca e foarte dulce, se foloseste in cantitati moderate. O puteti indeparta, daca nu va place. Eu am folosit-o doar de decor. Celelalte fursecute le puteti manca asa, daca nu va place glazura de zahar.
Pentru pasta de zahar, am topit pe baie de abur 100 g de bomboane gumate, pe care le-am amestecat apoi cu zahar pe care l-am rasnit ca sa fie cat mai finut. Adaugati zahar pana cand obtineti o pasta buna de framantat. Eu am folosit aprox 300-400 g. De asemenea, folositi un zahar cat mai finut, eu l-am rasnit in casa si nu am fost multumita, intrucat are inca acel aspect granulat.
Se unge o portiune de masa cu unt sau margarina si se framanta pasta pe masa. Ungeti-va mainele cu unt, nu cu ulei, caci uleiul face mainile lipicioase.
Eu am colorat o bucata din aceasta pasta cu putin colorant alimentar. Se inveleste pasta in folie alimentara si se da la rece, eu am “trimis-o” in balcon la odihnit.
Dupa o zi, se poate prelucra pasta. Taiati o bucata, atat cat aveti nevoie, lasati-o la temperatura camerei, apoi o mai framantati un pic, sa fie cat mai elastica si usor de modelat. Acum puteti incepe sa creati flori si orice mai doriti. Eu am creat cateva decoruri pentru fursecurile mele pe care le-am ornat cu inimioare si le-am oferit ca martisoare celor dragi.
Pofta Buna!
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/03/martisoare.html
1
Am decorat numai cateva fursecuri cu putina pasta de zahar. Pentru ca e foarte dulce, se foloseste in cantitati moderate. O puteti indeparta, daca nu va place. Eu am folosit-o doar de decor. Celelalte fursecute le puteti manca asa, daca nu va place glazura de zahar.