Mancare de bob cu prajeala

de Andra_Constantinescu in Mancaruri de post, 25 Mar 2016 | 4149 vizualizari

 

Anul trecut, din motive de sanatate nu mi-am permis sa prepar bobul asa cum il facea bunica, insa acum vi-l prezint exact asa. De aici am aflat lucruri interesante despre bob (Vicia faba), pe care nu le stiam. Ma bucur ca le-am aflat, insa este pacat ca o planta cu atat de multe proprietati este aproape pe cale de disparitie.
Eu una cand ma gandesc la bob, ma gandesc la copilarie, la cum abia asteptam postul Pastelui ca sa ma duc la tara sa mananc bob pregatit de bunica. Era atat de bun. Poate va intrebati de ce nu il pregatea si in restul anului...ei bine, pentru ca productia era mica si probabil si din cauza ca se decojeste anevoie.

 

INGREDIENTE

  • 325 g bob uscat;
  • apa;
  • sare;
  • 3 linguri bulion;
  • doua cepe;
  • 6 linguri ulei.
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancare de bob cu prajeala:

Bobul uscat se pune in apa rece si se lasa sa se umfle peste noapte.

A doua zi, se indeparteaza coaja bobului cu ajutorul unui cutit mic si, eventual, gargaritele sau alte stricaciuni. Se spala, se scurge de apa si se pune la fiert in apa curata cu putina sare. Se completeaza cu apa daca este necesar, pana cand bobul fierbe de tot si incepe sa se zobeasca. (Eu am folosit oala sub presiune si am pus apa cat sa acopere bobul plus inca vreo 4-5 cm deasupra lui. L-am fiert circa o ora si jumatate.) Trebuie sa ramana scazut, apoi se paseaza, capatand consistenta unui piure. Se pune intr-o strachina.

Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca. Se prajeste in 6 linguri de ulei pana cand devine aurie, apoi se adauga bulionul si se mai tine la foc 1-2 minute si cu acesta, mestecand continuu. Aceasta compozitie se toarna peste bobul din strachina. 

Daca doriti, cu ajutorul unui cutit se taie bobul pentru ca prajeala sa patrunda si in interior.

Se serveste rece, intins pe paine.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mancare de bob cu prajeala" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

-Licurici- 1

16.12.2017, 11:35

Geanina87 1

16.12.2017, 18:33

- Andreea - 1

17.12.2017, 17:03

Aici se numeste fava si este foarte apreciata,cel mai des fiind consumata cruda cu pecorino ...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv cu urzici și tofu