In weekend, când sunt acasa si am mai mult timp liber, devin prieten cu bucataria.
In cursul saptamanii, prefer detasat, dormitorul. :)))))
In acest weekend, am poftit la iahnie de fasole, una din mancarurile mele preferate, asa ca am dat o mana de ajutor la prepararea acesteia.
Fasolea se spala si se lasa in apa rece, la frigider, de pe o zi pe alta.
A doua zi, se clateste bine si se pune la fiert in apa fierbinte si se lasa sa dea in doua-trei clocote.
Se scurge apa, se clateste fasolea cu apa calduta si din nou, se pune la fiert in apa fierbinte, cat sa fie acoperita.
Se lasa tot pentru doua-trei clocote pe foc, apoi se scurge, se clateste si se pune din nou la fiert, cu apa mai multa, de data aceasta.
Intre timp, se pregatesc legumele.
Se curata, se spala si se toaca in cuburi.
Se feliaza sunculita taraneasca si se rumenesc feliile pe toate partile, in putin ulei incins, apoi se scurg si se lasa deoparte.
Se completeaza uleiul ramas in tigaie cu altul, proaspat si se caleste o ceapa tocata in el, dar se adauga si o lingura de apa.
Cand ceapa devine aurie, se adauga pasta de rosii si se lasa sa fiarba pana se formeaza un sos care se asezoneaza cu sare, piper si cimbru, dar si doi catei de usturoi razuiti.
Restul legumelor se adauga la fiert, peste fasolea aproape preparata.
Se adauga si doua foi de dafin care nu se lasa sa fiarba mai mult de 15 minute, pentru a nu lasa un gust amar.
Cănd fasolea este bine patrunsa, la fel si legumele, se adauga sunculita rumenita si sosul de rosii.
Cu 5 minute inainte de stingerea focului, se adauga restul de usturoi pisat, mararul tocat si se potriveste gustul iahniei cu sare, piper, cimbru.
Dupa stingerea focului, se adauga si patrunjelul tocat.
Iahnia de fasole se serveste alaturi de muraturile preferate.
1
In prima apa in care va fierbe fasolea, se va adauga si putin bicarbonat de sodiu (1/4 lingurita), pentru a urgenta patrunderea boabelor de fasole.