menta merge mult mai bine cu visinele decat cu caisele
Scoatem samburii si dam visinele prin masina de tocat carne sau le blenduim, personal prefer mixerul. Daca doriti puteti lasa 1/2 din ele intregi si puneti cateva in fiecare borcan. Punem visinele cu tot cu sucul lasat intr-o cratita la foc mic. Dupa ce a dat cateva clocote si a mai scazut adaugam zaharul, menta, pastaia desfacuta impreuna cu semintele si spre sfarsit zeama de lamaie. Se spumeaza ca sa ramana dulceata clara si stergem marginea interioara sa nu se caramelizeze zaharul. Se fierbe pana se leaga, daca este prea lichida mai adaugam zahar cate putin. Cand e gata inlaturam menta.
De obicei pun zaharul treptat in functie de gust si de consistenta gemului, imi place mai putin dulce si doar cat sa se lege. Daca nu va place cu vanilie puteti opta pentru ceva coniac, ii da o aroma aparte.
Timp de pregatire: 1/2 ora dat prin masina, 1 ora si 1/2 scos samburii, 1-2 ore fiertul
1
eu nu folosesc niciodata conservant, doar lamaie
2
secretul este ca borcanele sa fie foarte bine spalate de orice urma de grasime, eu le pun la inmuiat cateva ore in apa fierbinte cu detergent dupa care le clatesc bine, oparesc borcanele si capacele pe margine cu apa clocotita si le las la uscat dupa care in momentul cand e gata gemul le pun la cuptor cu capacele separat. Le las asa sa se incalzeasca nitel si pun gemul fierbinte in ele
3
le dau un pic la cuptor sa prinda gemul o crusta deasupra
4
pun capacele si strang foarte bine de cateva ori astfel incata sa nu patrunda niciun pic de aer
5
le mai dau putin la cuptor si apoi le pun in paturi pana a doua zi
6
conservele astfel pregatite mi-au tinut si cativa ani la rand, nu am avut niciodata probleme
7
capacele uzate se inlocuiesc
8
cateodata am mai folosit si varianta bain marie dar nu e cazul