Totul a pornit de la reteta de empanadas a Laurei, la care mi-a ramas gandul si catre care ma directionau papilele gustative :)), insa asa cum ma stiti (de parca cine as fi io sa ma stiti voi :)) ) rar respect reteta intru totul :P, asa ca am inlocuit atat aluatul cat si umplutura pentru empanadas, dar fara a devia total de la reteta de baza.
Multumesc, Laura!
"Empanada in portugheza inseamna paine umpluta, provine de la verbul empanar - "a imbraca" in paine . Se pot umple cu carne, legume, fructe. Mai pe romaneste, sunt niste portofele umplute dupa propriul gust".- ne spune tot Laura in introducerea retetei.
Aluat:
Intr-un bol amesteca cu mana branza de vaci, sarea si faina. Daca aluatul e prea moale mai adauga faina (asta depinde de cat de umeda e branza ), iar daca e tare adauga apa rece pana obtii un aluat usor modelabil, nelipicios, pe care sa-l poti intinde cu sucitorul. Lasa-l 30 minute timp in care prepari umplutura.
Toaca pieptul de pui. Curata ceapa si toac-o marunt.
Intr-o tigaie incinge uleiul de masline si adauga ceapa. Caleste doua minute si adauga ciupercile tocate marunt. Dupa alte doua minute adauga carnea tocata, caleste inca 5 minute si adauga 50 ml apa. Lasa la foc mic pana apa se evapora complet, adauga usturoiul pisat, sare, piper si putina nucsoara. Lasa sa se racoreasca nitel si adauga oul usor batut si cascavalul cubulete mici. Omogenizeaza.
Pe blatul de lucru infainat intinde aluatul cu sucitorul, intr-o foaie subtirica, si cu ajutorul unui bol de ciorba taie cercuri in mijlocul carora pui cu lingura dim umplutura (mie mi-a ramas putina umplutura; am facut din ea un sos cu smantana pentru paste penne)
Uneste capetele opuse si preseaza-le usor cu o furculita, sa se lipeasca bine. Aseaza empanadas in tava tapetata cu hartie pentru copt, ungele cu pensula cu ou batut bine si presara putina boia.
Introdu tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu si coace pana se rumenesc frumos. Eu le las pe treapta din mijloc pana prind o culoare frumoasa pe "talpa",apoi mut pe treapta de sus pana se rumenesc.
Sos:
Am pus intr-un bol smantana, sarea, usturoiul, mararul si uleiul, am bagat blenderul si-am omogenizat.
Se servesc calde cu sos de usturoi, sau reci cu o cana de lapte dulce sau iaurt.