Dulceata de gutui (fara gelifiant)

de Brindusa in Dulceata / Gem, 30 Noi 2011 | 17431 vizualizari

 

Gutuile sunt fructele care ma fascineaza cel mai mult. Asta pentru ca, desi eu sunt o avida mancatoare de fructe de orice tip, nu pot manca gutui crude. Chiar si cand sunt coapte foarte bine, nu gasesc nici o placere in a le manca. Situatia se schimba la 180 de grade, insa, cand fac din ele dulceata de gutui Parca prin fierbere isi intensifica aroma, iar pulpa ramane ferma dar moale, in asa fel incat dulceata de gutui e preferata mea. Cat despre peltea, ce sa mai zic!

Dulceata aceasta e facuta din gutuile de la tara, care au fost culese de ceva vreme, dar din lipsa de timp si chef au stat pana acum pe balcon. Am avut norocul sa nu se strice, asa ca azi va pot prezenta cea mai buna dulceata ever, cea de gutui. Reteta bunicii.

 

INGREDIENTE

  • 600 g gutui (cantarite dupa ce au fost decojite si li s-au scos samburii)
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie, zeama
  • 100 ml apa
  • borcane curate si uscate
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de gutui (fara gelifiant):

Spala bine gutuile. Curata gutuile de coaja, apoi taie-le in patru si indeparteaza partea tare din mijloc. Daca mijlocul si cojile sunt fara stricaciuni, nu le arunca pentru ca o sa faci din ele peltea.

Gutuile se oxideaza foarte repede, asa ca se vor innegri rapid in contact cu aerul. Nu-i nimic. Odata puse la fiert cu zahar isi vor recapata culoarea galbuie.

Taie gutuile bastonase subtiri, sau da-le pe razatoare. Pune-le intr-o cratita mare, toarna zaharul, apa si zeama de la lamaie. Amesteca totul, apoi pune la foc mic, pana ce dulceata de gutui s-a legat si zeama a devenit sticloasa.

Daca o lasi mai mult (cum am lasat-o eu), dulceata de gutui isi schimba culoarea si nu mai e transparenta. Asta nu inseamna ca nu e buna. Doar culoarea devine putin mai rosiatica.

Pune dulceata de gutui fierbinte in borcane si inchide-le cu capace. Ca sa nu se sparga, cand umpli borcanele, pune-le intr-o tava metalica.

A doua zi, dupa ce s-au racit, pune borcanele cu dulceata de gutui  in camara.

TIPS-URI

1

dulceata de gutui astfel preparata se pastreaza foarte bine peste iarna

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de gutui (fara gelifiant)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Biscuiți crăpați, cu lămâie - Delicioși și ușor de făcut

pe 30.05 la 16:01

Melcișori cu nucă și gem - Desertul rapid și delicios

pe 30.05 la 15:03

Bruschete cu brânzeturi - Gustarea perfectă pentru orice moment

pe 30.05 la 10:53

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

pe 29.05 la 10:19

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

pe 28.05 la 09:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2140 puncte

Rocsi

1164 puncte

Panacris

243 puncte

abstract01

200 puncte

RODIMUR

129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Dulceata de gutui cu mere