http://www.bucataras.ro/retete/3607/tortul-lapte-de-pasare.html
aici am xpus un mod mai usor si rapid de preparaea a acestui desert. Pentru incepatori , va recomand sa incercati , in primul rind aceasta metoda, peurma receta expusa mai jos.
La gust este identic cu gustul ciocolatei " laptele de pasare" , care se produce la noi in Moldova .
Inainte de incepe prepararea desertului se pune la inmuiat gelatina cu 100 de gr de apa fiarta racita.
Intr-un vas se separa 12 oua - albusurile de galbenusuri. Bolurile cu cite 4 albusuri fiecare in parte, se pun in frigider, pentru ca e necesar sa fie albusurile foarte reci.
Galbenusurile le impartim - 6 galbenusuri le punem intr-un vas pentru prepararea cremei, celelalte 6 le folosim pentru alte bucate.
Se pregatesc 2 vase pentru bain-mare si vasul mai mare se pune cu apa la fiert. La 6 galbenusuri se adauga 1 pahar de zahar si se amesteca foarte bine. Apoi se adauga lingura de faina si putin cite putin se adauga paharul cu lapte Totul se amesteca bine.
Compozitia obtinuta se pune la bain-mare si se amesteca intr-una cu o lingura de lemn pina se ingroasa toata crema, in decurs de 10-15 minute. Cind observam ca se ingroasa crema, se scoate vasul de pe bain-mare si se pune la racit, ca sa fie calduta crema.
In acest timp se dizolva bine la bain-mare gelatina naturala cu 100 de ml de apa si o punem sa se raceasca pina va deveni calduta.
Intr-un vas separat se bate untul moale cu mixerul si treptat se adauga crema calduta pina se omogenizeza tot. Adaugam vanilina.
Se i-a 1/3 de crema si se amesteca cu 1/3 de gelatina inmuiata foarte atent.
Atentie- ca sa obtinem o consistenta omogena din crema cu gelatina, este necesar ca ambele produse sa fie de aceiasi temperatura, caldute.
Se bat bine primele 4 albusuri in spuma cu 1/3 din paharul de zahar ramas ( in reteta sunt 2 pahare) si treptat ele se adauga in crema de unt cu gelantina, amestecind numai intr-o parte, ca sa nu se lase albusurile.
Se toarna cu atentie intr-un vas lunguiet si se pune vasul la rece in frigider, ca sa se prinda , timp de 30 min-1 ora.
Cind se atinge primul blat de crema alba cu degetul si pe deget se lipeste crema, dar este aproape intarita, se toarna a doua parte de crema, preparata la fel, ca primul blat alb - numai ca se adauga o lingura de cacao rasa , sau 2 linguri de ciocolata topita cu putin unt la microunda , amestecind f.bine, apoi se adauga treptat alte 4 albusuri batute spuma.
Cind aproape este prins al 2- lea blat de crema de culoare maronie deschisa, se adauga al treilea blat din crema, preparat la fel , ca cele doua de mai sus, numai ca se adauga 2 linguri mari rase de cacao sau 4 linguri de ciocolata topita la microunde, ca sa obtinem un blat de culoare maronie inchisa.
Vasul se lasa peste noapte la frigider, ca sa se intareasca bine straturile intre ele. A doua zi se rastoarna pe un platou si se imparte in portii. Acest desert se serveste cu ciocolata topita sau cu inghetata.