Exact asa cum sugereaza si titlul, ocazia fara ocazie, doar un tortulet mic la dorinta baietilor mei, ca au fost vrednici si merita.......
Blat : Am folosit o forma cu diametru de 18 cm, tapetata cu hartie de copt. Am topit untul si l-am lasat putin sa se raceasca, cat timp am batut albusurile cu un praf de sare pana am obtinut o spuma tare, galbenusurile cu zaharul le-am mixat bine, apoi am adaugat untul topit si am continuat sa mixez cca 5 min. Apoi am adaugat nuca macinata si faina, am incorporat bine totul, la final, am adaugat albusurile batute spuma, cu miscari lente de jos in sus. Am pus compozitia in forma si am dat forma la cuptorul preincalzit la 180 grade C. Este gata cand trece testul scobitorii, eu l-am cam bronzat, ca asa-i cand esti cu capul in nori......:)))) Se scoate din forma se lasa la racit bine ( de preferat sa se faca cu o zi inainte, se taie mai bine). Dupa ce s-a racit, bine l-am sectionat in 5 parti, folosind un cutit zimtat (cutit de paine).
Crema : Ciocolata impreuna cu zaharul si smantana dulce le-am pus pe baie de aburi si am amestecat continuu pana ce ciocolata s-a topit ( atentie, nu trebuie sa atinga punctul de fierbere), se lasa putin la racit, apoi se baga in frigider pentru 2 ore, apoi se scoate si se mixeaza bine, se incorporeaza si crema mascarpone. Smantana dulce o amestecam cu laptele dulce, apoi mixam pana obtinem frisca, frisca ce o incorporam in crema.
Asamblare : Dupa ce am taiat blatul in 5 parti, asezam prima parte pe un platou si o insiropam cu siropul de zmeura ( daca este prea gros siropul, asa cum a fost al meu, il diluam cu apa), asezam o parte din crema, apoi o alta parte din blatul de tort si insiropam, procedam asa pana terminam cele 5 parti de blat.
Imbracam tortul cu crema ramasa ( o parte din crema am colorat-o in verde), asezam zmeura deasupra si ''stropim'' cu ciocolata topita, pe margini am ornat cu biscuiti oreo.
Cam asta-i toata filozofia, deci sa mancam zic, ca nu l-am facut de expozitie....:))))))