Pentru că este sezonul afinelor și pentru că azi am împlinit 7 ani frumoși de bucătăraș, un tort cu crema de ciocolata si afine cred ca este chiar potrivit pentru asa sarbătoare.
Pentru blatul de tort, separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele. Albușurile, le punem în bolul mixerului și le mixăm până se spumează, mai întâi la treaptă inferioară, apoi la o treaptă superioară, chiar maximă. Sarea ajută bezeaua să devină fermă, mai rapid. Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă și nu se desface de pe pereții bolului, dacă îl întoarcem invers. Zeama de lămâie, de asemeni, ajută bezeaua să devină mai fermă. Adăugăm pe rând gălbenușurile, apoi apa, mixând în continuare, până se omogenizează compoziția, apoi scoatem mixerul și ne folosin de o spatulă de silicon sau lemn, pe mai departe. Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a nu se lăsa bezeaua. Când compoziția blatului de tort cu cacao este omogenă, o răsturnăm ușor în forma de copt. O nivelăm rotind forma ușor pe masa de lucru și o dăm la cuptorul preîncâlzit în prealabil. Coacem blatul de tort la 180 de grade, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul cu scobitoarea. Pentru crema de ciocolată albă, încălzim smântâna lichidă, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere și adăugăm ciocolata ruptă în ea și zahărul vanilat. Amestecăm bine cu o spatulă, până când se topește ciocolata și se omogenizează compoziția. O lăsăm să se tempereze, apoi o dăm la frigider să se răcească bine, după care o mixăm până devine cremoasă și încorporăm mascarponele în ea. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului și o dăm la frigider până când vom asambla tortul. Când blatul este bine răcit, îl răsturnăm pe platou, pentru a păstra partea de jos, deasupra, întrucât este mai uniformă și mai fermă. Îl secționăm în trei părți. Împărțim crema de ciocolată albă în trei părți, a treia parte mai mică, pentru ornat. Însiropăm prima parte a blatului, apoi întindem peste el o parte din cremă amestecată cu o parte din afine, apoi așezăm cea de-a doua parte de blat. Așezăm și pereții detașabili ai formei de copt în jurul tortului, pentru a-l putea asambla uniform. Picurăm câte puțin sirop peste blat, dar cu grijă să nu-l însiropăm prea rău și să pătrundă în cremă. Îl însiropăm mai mult pe margini și mai puțin spre centru. Întindem și ce-a de-a doua parte de cremă amestecată cu afine, urmând apoi ultima parte de blat, pe care de asemeni, îl însiropăm ușor. Dăm tortul la frigider pentru 30-40 de minute, sa se întărească crema, apoi îl putem glazura. Pentru glazura de ciocolată amăruie, încălzim smântâna lichidă și topim ciocolata ruptă în ea, amestecând intens până la omogenizare. Îndepărtăm pereții detașabili ai formei de copt și turnăm glazura fierbinte deasupra tortului, lăsând-o să se prelingă și pe margini, rotind tortul ușor. Dacă glazura nu iese chiar uniformă deasupra tortului, o nivelăm rapid cu o spatulă de tort, dar în mod normal se uniformizează prin rotirea tortului. Dăm din nou tortul la frigider până se întărește glazura, apoi îl decorăm cu crema oprită, cu afine și câteva frunze de mentă. Să vă fie de folos!
1
Îmi place mult să adaug mascarpone în cremele de ciocolată, pentru că mai atenuează din gustul intens al ciocolatei, dar pentru cei care nu îl agreează, îl pot exclude.
2
De asemeni, dacă nu vă place glazura amăruie, mai adăugați o lingură de zahăr.
3
Eu am folosit ciocolată Bellarom Noir, de la LIDL din cea de 200 de grame și nu a fost foarte amăruie.