Pentru a intampina trecerea dintre ani cu ceva dulce si bun, am pregatit acest tort cu blat de cacao, crema de ciocolata belgiana si crema de portocale cu mascarpone si orange curd. Este o combinatie mai mult decat delicioasa.
Va doresc un An Nou fericit, cu sanatate si bucurii mii, alaturi de cei dragi! La multi ani!
"Bunatati pentru Craciun"
Blatul: Se separa ouale. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare si se adauga pe rand zaharul, mixand bine dupa fiecare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul. Se toarna peste spuma de albusuri si se amesteca cu o spatula. Faina, cacaua si praful de copt se amesteca impreuna apoi se cerne. Se adauga peste spuma in 2-3 reprize si se amesteca cu miscari usoare pana se incorporeaza. Se toarna blatul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincazlit la 180 de grade pentru 35-40 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se lasa la racit apoi se taie in 3 parti, doar dupa ce s-a racit foarte bine. De preferat sa se pregateasca blatul inainte cu o zi.
Siropul: Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul, Se lasa sa dea 2-3 clocote apoi se ia de pe foc si se lasa la racit. Se adauga coaja rasa de lamaie si esenta de portocale.
Crema 1: Intr-o cratita cu fundul dublu se pune smantana pentru frisca la incalzit. Se adauga picaturile de ciocolata si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se lasa la racit cel putin 2 ore. Se adauga o picatura de ulei esential de menta si se mixeaza dar nu foarte mult. Se pune frisca batuta si se amesteca cu miscari usoare pentru a obtine o crema pufoasa, aerata. Se pune deoparte.
Crema 2: Mascarponele se mixeaza bine apoi se adauga pe rand cate o lingura din orange curd, crema preparat inainte cu o zi, reteta aici https://www.bucataras.ro/retete/desert-orange-curd-91943.html ). Se mixeaza pentru a se omogeniza crema. Se pun si picaturile de ulei de portocale si se mai mixeaza putin. La final se amesteca cu frisca batuta, cu miscari usoare pentru a obtine o crema aerata. Se lasa deoparte si se pastreaza cam o lingura de crema separat.
Pe un platou se asaza primul blat. Se stropeste bine cu sirop apoi se unge cu crema de ciocolata. Se asaza al doilea blat, se insiropeaza apoi se pune crema de mascarpone cu portocale. Se pune al treilea blat insiropat apoi se unge cu frisca pe margini si deasupra.
Pentru ornat am folosit frisca batuta, crema de portocale pastrata si 50 g orange curd din care am facut moatze. Am folosit felii de portocale si clementina pentru decor, bomboane rafaello si crewngute de brad. Dar... se poate orna dupa imaginatia fiecaruia.
Pofta buna! La multi ani!
1
Dimensiunea tavii este de 23 cm.
2
Pentru a va usura munca, se poate prepara blatul si orange curd inainte cu o zi.
3
Se pot prepara cremele si fara ulei esential, aceasta varianta fiind optionala.
4
Se poate orna dupa preferinta si imaginatie.