Suntem intr-o perioada cand dovleacul este rege ! Va voi oferi o reteta de placinta foarte simpla si extrem de gustoasa.
Spalati bine coaja dovleacului, curatati-l de seminte, taiati-l felii cat sa intre pe gura robotului sau cat sa va fie usor sa-l dati pe razatoarea mare, cu coaja cu tot. Da ati citit bine, cu coaja cu tot ! Nu va mai chinuiti sa curatati dovleacul de coaja. Coaja dovleacului este dulce si plina de vitamine, va asigur ca nu veti simti nimic neplacut, din contra!
Deci se rade dovleacul la robot sau pe razatoare, se pune intr-un castron, se pune zaharul peste el, coaja de lamaie, 2-3 plicuri zahar vanilinat si se amesteca bine. Se lasa asa cca. 20 de min. pana dovleacul si-a lasat zeama si s-a inmuiat. Pregatim intre timp o tava cu latura de aproximativ 25 x 30 cm, o ungem bine cu ulei, punem in ea 3 foi unse intre ele cu ulei, stoarcem o mana buna de dovleac bine, bine de tot, il imprastiem peste foi presaram scortisoara (eu n-o amestec in compozitie nici la dovleac si nici la mere pentru ca ii schimba culoarea, si ar fi pacat! Repetam operatiunea pana se termina dovleacul, ies cam trei straturi de dovleac si 4 de foi.
Se da placinta la cuptor la 170 de grade pentru 20 de minute, se scoate iar pe deasupra, cu lingura se pune o parte din siropul lasat de la storsul dovleacului, pe care-l strecuram ca sa fie curat fara resturi de dovleac ras si se da iar la cuptor pentru 15 min. N-o puneti toata odata! Repetati oparatiune de doua ori. Dupa ce s-a rumenit bine placinta este gata. Se lasa la racit si se serveste pudrata cu zahar ! S-o serviti cu placere !
1
Atentie la siropul ramas! Nu trebuie sa-l puneti tot ca riscati ca prajitura sa fie prea moale. Oricum dupa mine este cea mai buna reteta cu dovleac din cate am mancat pana acum.
2
Mai puteti pune si nuca tocata grosier.