Deși aveam de mult timp două rețete de pască cu ciocolată, anul acesta am făcut pentru prima dată așa ceva. Mi-a trebuit ceva timp ca să mă gândesc cum să modific rețetele, ce ingrediente să adaug și în ce cantități, pentru ca pasca să fie mai delicioasă. Majoritatea păștilor pe care le-am gustat erau de fapt cu cacao și mai puțin cu ciocolată, deși aveau acest nume...În plus, erau mult prea amare, pentru gustul meu. Așa că acum am folosit ciocolată cu lapte, iar păscuțele au ieșit așa cum îmi plac mie...
Din ingredientele de mai jos am făcut două păscuțe cu diametrul de 20 cm.
Rețete pascale
Din: făină, zahăr, ouă, drojdie, lapte cald, sare, ulei, zahăr vanilinat și esență de rom se face un aluat potrivit de moale care după ce se încorporează toate ingredientele se mai frământă cel puțin 30 de minute, după care se depune într-un vas și se acoperă cu un șervet curat, de pânză. Se dă vasul cu aluatul într-un loc retras, ferit de curenții de aer rece și se lasă la dospit, 30-45 de minute.
Cât timp aluatul stă la dospit, se face umplutura: se mixează ouăle cu zahărul tos și cel vanilinat și apoi se adaugă laptele. Separat se amestecă bine făina albă cu cacaua și apoi se adaugă în compoziția cu ouă și lapte, mixând întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Se dă crăticioara cu acest amestec la foc mic pentru 5 minute și se amestecă până ce se îngroașă ca o budincă. Atunci se ia umplutura de pe foc și când se mai răcorește puțin se adaugă ciocolata. Se omogenizează și în sfârșit se adaugă untul și la urmă, esența de rom. Se lasă umplutura în așteptare, la răcit.
Când aluatul a crescut frumos, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă cu puțină făină, pentru eliberarea bulelor de aer, după care se împarte în două bucăți similare. Din fiecare se face câte o foaie care se pune în tava unsă cu ulei și pregătită dinainte. Se pune umplutura în tăvi și marginile foilor de aluat se răsfrâng spre interior, de jur împrejur, se rulează și apoi se ondulează manual. Apoi se unge aluatul cu un ou bătut, se decorează păștile cu stafide aurii și se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 45-50 minute.
Când păștile s-au rumenit frumos, se scot din cuptor și se lasă în tăvi, până ce se răcesc de tot. Apoi se păstrează la frigider, până ce se termină.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, laptele trebuie să fie cald (nu fierbinte!) iar drojdia trebuie să fie proaspătă.
2
În loc de ulei, puteți folosi unt sau untură de porc.
3
Pentru că aluatul acesta (de cozonac) este mai greu, trebuie frământat mai mult decât cel pentru pâine, de exemplu.
4
Pentru dospit, lăsați aluatul într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
5
Când faceți umplutura, aveți grijă să nu rămână cocoloașe, iar după ce dați compoziția la foc mic, amestecați întruna, până ce se îngroașă.
6
Adăugați ciocolata, untul și esența, numai după ce compoziția s-a mai răcorit.
7
Foile de aluat trebuie să fie destul de subțiri (5-6 mm) pentru că în caz contrar, în cuptor ar crește prea mult și ar acoperi umplutura.
8
Foile de aluat trebuie să depășească puțin marginile tăvii, pentru a putea fi răsfrânte spre interior, ca să dați un aspect frumos păștilor.
9
Nu scoateți păștile din tăvi, decât după ce s-au răcit complet.
10
Păstrați păștile la rece, până ce se termină.