Ca să diversific puțin meniul, ieri mi-am propus să fac o ciorbă de varză dulce, cu rasol afumat de porc, dar nu după rețeta ardelenească, ci una adaptată, moldovenească, fără rântaș și smântână, ci cu borș natural.
A ieșit o bunătate de ciorbiță, consistentă, acrișoară și cu un gust plăcut de afumătură.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.
Mai întâi se spală bine rasolul, se porționează și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul și se completează cu apă, când scade.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc, peste ceapă și usturoi.
Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se călesc de asemenea.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește cu toate celelalte legume.
Se curăță varza de frunzele exterioare, de cotor și de nervurile tari, se spală și se taie fideluță.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.
Când rasolul este aproape fiert, se strecoară zeama și se pune la fiert cu cartofii, pentru 15 minute, după care se adaugă și varza tăiată fideluță și se lasă ciorba să fiarbă încă 10-15 minute.
Când rasolul fiert s-a răcit, se taie în bucăți potrivit de mari și se adaugă în oala de ciorbă.
Se adaugă în ciorbă legumele călite, iar după două-trei clocote se adaugă borșul și se condimentează cu: sare, piper și cimbru.
Se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel care se adaugă în ciorbă, atunci când este gata.
Se servește caldă, după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute, eventual cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.
1
Legumele trebuie călite ușor (ca să se înmoaie, nu să se ardă) în ulei suficient și la foc mic.
2
Porționați rasolul, ca să fiarbă mai ușor și mai repede.
3
Varza proaspătă fierbe în 15-20 de minute, așa că aveți grijă când o veți adăuga în oală.
4
După ce fierbe și se răcește, rasolul trebuie ales și porționat, dar în bucăți nu prea mari. Ar fi neplăcut să tăiați cu cuțitul bucățile mari de carne din ciorbă.
5
Borșul se adaugă înainte de ultimele două-trei clocote.
6
Presărați pătrunjelul la sfârșit, când ciorba este gata.
7
Înainte de servire, ciorba trebuie să se ”odihnească” 10-15 minute.