Mi se întâmplă adesea să rămân cu albușuri după ce pregătesc o cremă de tort, maioneze sau cine știe ce alte bunătăți. De cele mai multe ori le pun în caserole și le congelez. Când îmi dau seama că am adunat prea multe fac ba un merengue crocant pentru Pavlova, ba un chec.
Azi am ales un chec umed și pufos, plin de fulgi de ciocolată și rahat de fructe și migdale.
Am început prin a tăia rahatul cubulețe. L-am amestecat cu puțin zahăr pudră pentru a nu fi lipicios.
Am adus albușurile la temperatura camerei, am adăugat un praf de sare și zeama de lămâie și am pornit mixerul pe treapta I. Am crescut viteza treptat.
Am adăugat câte o lingură din zahărul pudră și am mixat la viteză maximă până când am obținut o spumă foarte fermă.
Am înlocuit mixerul cu un tel, am adăugat uleiul și am amestecat ușor.
Treptat am adăugat făina cernută, apoi pudra de ghimbir și le-am încorporat cu mișcări fine pentru a păstra spuma fermă.
Împreună cu ultima lingură cu făină am adăugat rahatul și ciocolata.
Am tapetat cu hârtie de copt o tavă mică de chec. Cu ajutorul unei spatule din silicon am răsturnat compoziția în tavă. Am presărat fulgi de ciocolată și deasupra.
Am copt checul în cuptorul preîncins, timp de aproximativ 30 de minute la 170 de grade. Am urmărit ca acesta să devină auriu iar pentru siguranță am făcut testul cu scobitoarea.
Am scos checul pe un grătar și l-am lăsat să se răcească 10-15 minute. N-am avut răbdare să aștept mai mult dar voi ar fi bine s-o faceți pentru a-l putea tăia mult mai ușor.
Poftă bună!
1
Scoateți albușurile din congelator seara și lăsați-le să se dezghețe în frigider peste noapte pentru a evita alterarea lor.
2
Puteți înlocui rahatul cu stafide sau alte fructe uscate.