Casuta din turta dulce

de pisicutzaa in Prajituri, 10 Feb 2010 | 9421 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente turta dulce:
  • 220 gr unt
  • 200 gr. zahar maro( light)
  • 250 ml melasa  ( eu am folosit miere)
  • 1 ou mare
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de ghimbir
  • 1 lingurita de bicarbonat
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingurita praf de cuisoare
  • 840 gr faina
  • bomboane mici colorate
  • Pentru lipit peretii - royal icing
  • 2 albuse
  • 500 gr zahar pudra
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Casuta din turta dulce:

Procedeu:
Se bate untul cu zaharul , intr-un castron mai mare, cu mixerul la viteza mijlocie pana devine moale si pufos.

Se adauga apoi melasa ( sau mierea) si se bate mai departe pana este bine amestecat, apoi se adauga oul, amestecand mereu, si avand grija sa mai curatam peretii vasului din cand in cand.

Urmeaza sa adaugam apoi ,sarea, bicarbonatul,scortisoara, cuisoarele, amestecand mereu. Apoi se pune jumatate din cantitatea de faina, avand mixerul la viteza mica. Treptat adaugam si restul de faina pana se formeaza un aluat tare vartos. Se foloseste mixerul ( daca este din cel cu putere maimare). Daca mixerul este mai slab atunci se amesteca cu lingura de lemn ( e totusi de preferat mixerul) . Aluatul obtinut se imaprte in doua sau trei , se inveleste in folie de plastic si se pune la frigider pana se intareste bine( eu l-am lasat peste noapte) .

Se deseneaza pe un carton conturul unei case( o parte laterala, un aparte acoperis, si o parte fata cladirii) dupa care se taie. Dimensiunile pot sa fie de exemplu pentru fata casutei de 16 cm la baza , ianltimea pana la acoperis de 8,5 cm si linia oblica pe care se va sprijini acoperisul sa fie de 10,5 cm. Peretele lateral sa fie de 14 cm la baza si 8,5 cm inaltime, iar acoperisul va putea fii 17,5 cm pe 13 cm..

Se incalzeste cuptorul la temperatura medie. Am pus pe masa hartie de copt si am intins prima parte de aluta si asa am pus-o in tava. Aluatul se intinde de 0,5 cm grosime, el mai creste putin la copt. Cand se face tiparul casutei se va avea in vedere cite bucati se pot decupa dintr-o tava, ptr ca aveti nevoie de 6 buc in total , cate 2 din fiecare tipar. Se coace aluatul ( biscuitii) cam 8 minute ,sau pana cand nu ramane urma in aluat daca atingeti cu degetul, se scoate tava din cuptor si imediat se aplica din nou tiparul peste aluatul copt pe jumate. Se taie marginea lasata ( se va face forma de geamuri daca doriti sa o decupati ) si se pune tava inapoi in cuptor pentru inca 5-8 minute.

Se scoate tava , se iau biscuitii cu ajutorul unui cutit si se pun pe un gratar la racit. Se repeta procedura cu restul de aluat pana aveti toate 6 partile coapte. Daca mai ramane aluat ( cea ce nu cred) se pot face biscuiti mai mici derontait la tv langa o cescuta cu ceai. . Daca se intimpla ca biscuitii ptr casuta sa nu fie copti destul , atunci se acopera cu o hartie si se mai tin la cuptor la foc mic de tot pentru inca 20 de minute.

A doua zi am inceput construirea casei. Peretii si tavanul se lipesc cu royal icing. Si ornati dupa imaginatie.

Royal icing

Intr-un castron se bate cu mixerul albusele punand tot cate o lingura dezahar . Royal icingul are doua faze - moale si tare. Daca opriti mixerul si puneti o lingura de lemn in crema si o scoateti afara iar virful care ramane in urma se inclina atunci consistenta este moale si asta este consistenta bune ptr casuta de turta dulce. Daca vreti sa folositi royal icing pentru flori de zahar ( care se usuca si raman ani de zile fara sa se strice) atunci trebuie sa mai bateti inca ceva mai mult zaharul cu citeva linguri de zahar in plus. Proba se ia to0t cu lingura de lemn care daca se scoate si varful format ramane drept atunci este bun ptr flori.

 

       

Daca ti-a placut reteta noastra "Casuta din turta dulce" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Palmieri cu scortisoara