Într-un bol mare se face un aluat din: făină, drojdie, sare, zahăr și apă călduță. Când s-a format deja aluatul, se adaugă treptat uleiul, încorporându-se bine, până ce rezultă un aluat elastic și nelipicios.
Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un...
Pieptul de pui se dezosează, se spală bine și se lasă la scurs, după care se feliază.
Se curăță cele două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și apoi se taie mărunt, după care se călesc în ulei suficient, pentru a nu se arde, ci pentru a deveni ca...
Se spală bine vânăta, se șterge cu un prosop de bucătărie din hârtie, se înțeapă din loc în loc și se pune la copt în cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu.
Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de bucătărie din hârtie,...
Se aleg gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Se spală gogoșarii, se șterg cu un prosop de hârtie, se feliază în patru (sau mai mult) după care se curăță de cotoare, semințe și șuvițele albe.
Într-o oală mare se pun la fiert: apa, oțetul,...
Se aleg prune albăstrui coapte bine și dulci. Se spală, se lasă puțin la scurs, se scot sâmburii, după care se dau prin mașina de tocat, sau prin alt instrument de mărunțire. Cine vrea, poate să lase prunele întregi, să nu le mărunțească.
Se pun prunele la cuptor,...
Prunele se spală bine și se lasă la scurs.
Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea.
Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit...
Conopida se curăță de foile verzi, se desface în buchețele, se spală bine cu apă rece, după care se pune la fiert în apă sărată clocotită, până ce se înmoaie.
Când conopida s-a înmuiat, se scurge de apă și buchețelele se pun într-un vas...
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert într-o oală mare, cu multă apă. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic,...
Conopida se alege de frunzele verzi, se spală în apă rece, se desface în buchețele și se ține în apă cu sare timp de 10-15 minute, după care se strecoară și se pune la fiert în apă clocotită în care a fost dizolvată sare. După 10 minute, când...
Se amestecă ușor puțin lapte dulce (rece, dar fiert) cu amidonul, până se dizolvă.
Într-o cratiță (cu fund dublu, dacă se poate) se pune restul de lapte, în care se adaugă amidonul dizolvat, cele 5 gălbenușuri și zahărul. Se bate compoziția cu telul, până...
Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos.
Se acoperă vasul și se lasă la rece până a doua zi, pentru ca zeama lăsată de fructe să dizolve...
Se freacă untul moale cu zahărul pudră, se adaugă smântâna și oul, iar când compoziția s-a omogenizat se adaugă făina. Rezultă un aluat moale, fraged care se va ține în frigider cel puțin 30 minute.
Între timp, se spală merele, se curăță de coji, de...
Fasolea se alege, se spală și se pune cu apă rece la înmuiat, cu o seară înainte de preparare.
Ciolanul afumat se curăță și se spală bine, după care se crestează puțin (ca să fiarbă mai bine și mai repede) și se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se...
Se face o salată asortată, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/salata-asortata-de-vara-83969.html
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Cartofii se curăță de coji, se spală bine, se taie în cubulețe mai mari și se pun la fiert...
Se taie telemeaua în cubulețe mici.
Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se spală castraveții, se curăță de coji și se taie feliuțe subțiri.
Roșiile se spală și se taie feliuțe.
Ardeii se spală, se aleg de cotoare și semințe, după...
Păstăile se aleg tinere, verzi, fragede și fără ațe. Se curăță de codițe, se spală și se taie atât cât să încapă în lingură (să nu atârne). Se pun păstăile la fiert într-o oală cu multă apă și se spumuiește, când este cazul....
Se aleg prune mari, coapte și fără defecte. Se curăță de codițe și frunze, se spală, se desfac în jumătăți și se scot sâmburii.
Se dau prunele prin mașina de tocat, iar apoi se adaugă 1 kg de zahăr, se amestecă bine și se dă vasul în cuptor, la foc iute,...
Carnea se spală și se pune la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este nevoie și apoi se lasă să fiarbă acoperit. Se completează cu apă caldă, când scade prea mult.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se mărunțesc, după care se pun la...
Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie în forma dorită (de preferat în cubulețe ceva mai mari) și se pune în cratiță cu ulei, să se albească, la foc mic, pe toate fețele. După ce această operațiune a avut loc, se toarnă 500-600 ml apă peste...
Se amestecă făina cu untul moale, apoi se adaugă smântâna, gălbenușurile și sarea.
Se frământă bine aceste ingrediente, după care se lasă aluatul 30 de minute la frigider.
După acest interval de timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie...
Șunca presată se taie cubulețe.
Se curăță, se spală în două-trei ape și se feliază ciupercuțele, după care se călesc în ulei, la foc mic. Când apa lăsată de ciupercuțe a scăzut, se adaugă șunca presată și se călește și ea puțin, cu ciupercuțele....
Cartofii se curăță și se spală, după care se taie rondele groase cam de 1,5 cm și se pun la fiert, cu apă și sare.
Între timp se răzuie cașcavalul.
Când cartofii sunt aproape fierți, se strecoară de apă și se pun într-o tavă unsă cu unt. Peste cartofi se...
Cele 5 albușuri se mixează cu 1 praf de sare până se fac spumă, după care se adaugă zeama de lămâie, vanilia și apoi zahărul pudră, treptat, puțin câte puțin, până la epuizarea lui. Se continuă mixarea, până ce compoziția nu cade din bol, dacă este...
Se curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, cu apă suficientă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Ceapa se curăță, se...
Mărarul se alege, se spală și se taie mărunt.
Șunca presată se taie cubulețe, iar telemeaua se rade pe răzătoarea mare.
Cașcavalul se rade pe răzătoarea fină.
Se bat bine cele două ouă, se adaugă bicarbonatul, smântâna, șunca presată, telemeaua și mărarul....
Se spală fasolea și se pune la fiert în apă suficientă.
Separat, se mai pune o oală cu apă la încălzit, pentru a fi gata când veți schimba apa la fasole.
Se aleg leușteanul și pătrunjelul, se spală și se taie fiecare mărunt.
Se curăță legumele, se...
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, fără a se rumeni.
Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se face mujdei, prin mixare cu sare, câteva picături de oțet, ulei și puțină apă călduță....
Merele se spală, se curăță de coajă și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pun la călit într-o cratiță în care s-au pus în prealabil două linguri de ulei. Când merele încep să se înmoaie, se adaugă 4 linguri de zahăr tos și se amestecă...
Se face o supă de legume din morcovi, pătrunjel, ceapă și țelină și se strecoară.
Ciupercile se curăță de pielițe și de lamele și se spală în două-trei ape.
Mărarul se alege, se spală și se taie fin.
Se spală, se curăță și se taie legumele (ceapa și...
Se alege, se spală, se zvântă mărarul şi se taie fin.
Se fierbe tare un ou.
Se amestecă brânza dulce de vaci cu untul moale, mărarul tăiat fin, sare (după gust) şi oul fiert tare şi mărunţit.
Se spală şi se curăţă de coajă dovleceii, după care se...
Turtite la tigaia grill
Într-un bol mare se face un aluat din: făină, drojdie, sare, zahăr și apă călduță. Când s-a format deja aluatul, se adaugă treptat uleiul, încorporându-se bine, până ce rezultă un aluat elastic și nelipicios. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un...
Piept de pui cu smantana si galuste de faina
Pieptul de pui se dezosează, se spală bine și se lasă la scurs, după care se feliază. Se curăță cele două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și apoi se taie mărunt, după care se călesc în ulei suficient, pentru a nu se arde, ci pentru a deveni ca...
Aperitiv de post: rosii umplute cu salata de vinete
Se spală bine vânăta, se șterge cu un prosop de bucătărie din hârtie, se înțeapă din loc în loc și se pune la copt în cuptor, pe o folie de staniol, la foc mediu. Între timp, se spală roșiile, se șterg cu un prosop de bucătărie din hârtie,...
Gogosari feliati in otet
Se aleg gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Se spală gogoșarii, se șterg cu un prosop de hârtie, se feliază în patru (sau mai mult) după care se curăță de cotoare, semințe și șuvițele albe. Într-o oală mare se pun la fiert: apa, oțetul,...
Magiun de prune cu nuci
Se aleg prune albăstrui coapte bine și dulci. Se spală, se lasă puțin la scurs, se scot sâmburii, după care se dau prin mașina de tocat, sau prin alt instrument de mărunțire. Cine vrea, poate să lase prunele întregi, să nu le mărunțească. Se pun prunele la cuptor,...
Compot de prune
Prunele se spală bine și se lasă la scurs. Se pregătesc borcanele, să fie curate și capacele, de asemenea. Într-o oală mare se pune 1 kg de zahăr tos și se adaugă 5 litri de apă. Se dă oala la fiert, la foc iute și după două-trei clocote, când zahărul s-a topit...
Conopida cu branzeturi la cuptor
Conopida se curăță de foile verzi, se desface în buchețele, se spală bine cu apă rece, după care se pune la fiert în apă sărată clocotită, până ce se înmoaie. Când conopida s-a înmuiat, se scurge de apă și buchețelele se pun într-un vas...
Ciorba de legume cu afumaturi, acrita cu varza murata
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert într-o oală mare, cu multă apă. Se spumuiește, când este cazul. Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic,...
Conopida pane, invelita in cascaval
Conopida se alege de frunzele verzi, se spală în apă rece, se desface în buchețele și se ține în apă cu sare timp de 10-15 minute, după care se strecoară și se pune la fiert în apă clocotită în care a fost dizolvată sare. După 10 minute, când...
Desert cremsnit
Se amestecă ușor puțin lapte dulce (rece, dar fiert) cu amidonul, până se dizolvă. Într-o cratiță (cu fund dublu, dacă se poate) se pune restul de lapte, în care se adaugă amidonul dizolvat, cele 5 gălbenușuri și zahărul. Se bate compoziția cu telul, până...
Gem de prune (2)
Se curăță fructele de codițe, se spală bine, se scot sâmburii, iar jumătățile de prune se pun într-un vas cu pereți largi și groși. Se adaugă 1 kg de zahăr tos. Se acoperă vasul și se lasă la rece până a doua zi, pentru ca zeama lăsată de fructe să dizolve...
Desert tarta cu mere, afine si dulceata de trandafiri
Se freacă untul moale cu zahărul pudră, se adaugă smântâna și oul, iar când compoziția s-a omogenizat se adaugă făina. Rezultă un aluat moale, fraged care se va ține în frigider cel puțin 30 minute. Între timp, se spală merele, se curăță de coji, de...
Fasole cu ciolan afumat
Fasolea se alege, se spală și se pune cu apă rece la înmuiat, cu o seară înainte de preparare. Ciolanul afumat se curăță și se spală bine, după care se crestează puțin (ca să fiarbă mai bine și mai repede) și se pune cu apă multă la fiert, la foc iute. Se...
Cartofi la tigaie, cu salata asortata
Se face o salată asortată, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/salata-asortata-de-vara-83969.html Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin. Cartofii se curăță de coji, se spală bine, se taie în cubulețe mai mari și se pun la fiert...
Salata asortata de vara
Se taie telemeaua în cubulețe mici. Mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Se spală castraveții, se curăță de coji și se taie feliuțe subțiri. Roșiile se spală și se taie feliuțe. Ardeii se spală, se aleg de cotoare și semințe, după...
Ciorbita de pastai cu smantana
Păstăile se aleg tinere, verzi, fragede și fără ațe. Se curăță de codițe, se spală și se taie atât cât să încapă în lingură (să nu atârne). Se pun păstăile la fiert într-o oală cu multă apă și se spumuiește, când este cazul....
Gem de prune (1)
Se aleg prune mari, coapte și fără defecte. Se curăță de codițe și frunze, se spală, se desfac în jumătăți și se scot sâmburii. Se dau prunele prin mașina de tocat, iar apoi se adaugă 1 kg de zahăr, se amestecă bine și se dă vasul în cuptor, la foc iute,...
Bors cu legume si carne de vita
Carnea se spală și se pune la fiert, la foc iute. Se spumuiește când este nevoie și apoi se lasă să fiarbă acoperit. Se completează cu apă caldă, când scade prea mult. Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se mărunțesc, după care se pun la...
Tocanita din legume si carne de porc
Carnea se spală, se curăță de pielițele nedorite, se taie în forma dorită (de preferat în cubulețe ceva mai mari) și se pune în cratiță cu ulei, să se albească, la foc mic, pe toate fețele. După ce această operațiune a avut loc, se toarnă 500-600 ml apă peste...
Aperitiv saleuri cu chimen
Se amestecă făina cu untul moale, apoi se adaugă smântâna, gălbenușurile și sarea. Se frământă bine aceste ingrediente, după care se lasă aluatul 30 de minute la frigider. După acest interval de timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde o foaie...
Spaghete milaneze
Șunca presată se taie cubulețe. Se curăță, se spală în două-trei ape și se feliază ciupercuțele, după care se călesc în ulei, la foc mic. Când apa lăsată de ciupercuțe a scăzut, se adaugă șunca presată și se călește și ea puțin, cu ciupercuțele....
Rondele de cartofi, cu unt si cascaval la cuptor
Cartofii se curăță și se spală, după care se taie rondele groase cam de 1,5 cm și se pun la fiert, cu apă și sare. Între timp se răzuie cașcavalul. Când cartofii sunt aproape fierți, se strecoară de apă și se pun într-o tavă unsă cu unt. Peste cartofi se...
Desert bezele cu bombonele
Cele 5 albușuri se mixează cu 1 praf de sare până se fac spumă, după care se adaugă zeama de lămâie, vanilia și apoi zahărul pudră, treptat, puțin câte puțin, până la epuizarea lui. Se continuă mixarea, până ce compoziția nu cade din bol, dacă este...
Supa de legume, cu zdrente de oua
Se curăță morcovii și pătrunjeii, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, cu apă suficientă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Ceapa se curăță, se...
Aperitiv chec sarat, cu sunca si telemea
Mărarul se alege, se spală și se taie mărunt. Șunca presată se taie cubulețe, iar telemeaua se rade pe răzătoarea mare. Cașcavalul se rade pe răzătoarea fină. Se bat bine cele două ouă, se adaugă bicarbonatul, smântâna, șunca presată, telemeaua și mărarul....
Mancarica de fasole boabe
Se spală fasolea și se pune la fiert în apă suficientă. Separat, se mai pune o oală cu apă la încălzit, pentru a fi gata când veți schimba apa la fasole. Se aleg leușteanul și pătrunjelul, se spală și se taie fiecare mărunt. Se curăță legumele, se...
Cartofi manastiresti (de post)
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, fără a se rumeni. Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se face mujdei, prin mixare cu sare, câteva picături de oțet, ulei și puțină apă călduță....
Desert prajitura de post, cu morcovi si mere
Merele se spală, se curăță de coajă și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pun la călit într-o cratiță în care s-au pus în prealabil două linguri de ulei. Când merele încep să se înmoaie, se adaugă 4 linguri de zahăr tos și se amestecă...
Pilaf cu ciuperci
Se face o supă de legume din morcovi, pătrunjel, ceapă și țelină și se strecoară. Ciupercile se curăță de pielițe și de lamele și se spală în două-trei ape. Mărarul se alege, se spală și se taie fin. Se spală, se curăță și se taie legumele (ceapa și...
Barcute din dovlecei, umplute cu branza
Se alege, se spală, se zvântă mărarul şi se taie fin. Se fierbe tare un ou. Se amestecă brânza dulce de vaci cu untul moale, mărarul tăiat fin, sare (după gust) şi oul fiert tare şi mărunţit. Se spală şi se curăţă de coajă dovleceii, după care se...