O mâncare ce se face relativ ușor și repede și care are un gust foarte plăcut. Mie îmi place în mod special pentru că e cu smântână (de aceea fac mult sos) și cu găluște. Așadar nu mai e nevoie de garnitură și nici nu trebuie acrituri. De asemenea, se mănâncă fără pâine, ceea ce iarăși e bine, dacă avem, dintr-un motiv oarecare, un regim restricționat, în această privință.
La acest fel de mâncare se fac găluște din făină și nu din gris.
Pieptul de pui se dezosează, se spală bine și se lasă la scurs, după care se feliază.
Se curăță cele două cepe, se spală, se șterg cu un prosop de hârtie și apoi se taie mărunt, după care se călesc în ulei suficient, pentru a nu se arde, ci pentru a deveni ca sticla.
Când ceapa a devenit transparentă, se călesc și feliile de piept de pui pe ambele fețe, până se albesc, după care se acoperă cu apă și se dă cratița la fiert, la foc potrivit. Se spumuiește când este cazul și se completează cu puțină apă, când scade.
Între timp se amestecă făina cu smântâna cu atenție, ca să nu se formeze cocoloașe, după care se subțiază cu puțină apă.
Se fac găluștele de făină, din aceleași cantități ca cele din gris. Se bat bine cu sare și piper 3 ouă și se încorporează treptat 9 linguri de făină albă (câte 3 linguri pentru fiecare ou). Când compoziția s-a omogenizat, se formează găluștele și se toarnă cu grijă într-un vas cu apă sărată, clocotită. Se lasă găluștele la fiert, atât cât este necesar pentru a fierbe și a deveni pufoase, după care se oprește focul de la aragaz și se scot într-o strecurătoare.
Când pieptul de pui este aproape fiert (fierbe repede, pentru că este o carne fragedă) se adaugă în cratiță găluștele de făină, fierte și scurse de apă și apoi se toarnă smântâna subțiată în cratiță. Se mai lasă mâncarea la fiert încă două-trei clocote, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului. Se condimentează cu sare și piper după gust și se ia cratița de pe aragaz.
Mâncarea se servește caldă, fără pâine, garnitură, sau murături.
1
Nu prăjiți ceapa, ci doar înmuiați-o puțin, ca să devină transparentă. În acest fel, ea va fi dulce, nu amară.
2
Nu faceți mâncarea prea apoasă. Adăugați atâta apă cât să aveți suficient sos pentru feliile din piept de pui și pentru găluștele de făină.
3
Înainte de a face găluștele de făină scufundați lingura în apa clocotită. Astfel, găluștele se vor desprinde ușor de pe lingură. Procedați la fel, înainte de formarea tuturor găluștelor.
4
Aveți grijă ca la amestecarea făinii în smântână să nu se formeze cocoloașe.
5
După ce turnați smântâna subțiată în cratiță, amestecați conținutul, pentru ca mâncarea să nu se prindă de fundul vasului. După acest moment, mâncarea nu va mai sta pe focul de la aragaz decât puțin timp.