
publicat la 18.09.2025
publicat la 05.09.2025
publicat la 01.09.2025
O zi prielnică pentru experimente incredibile. De la încercarea de a curăţa un cartof enorm cu o mufă USB până la aceea de a fierbe o pulpă de vacă întreagă în ibricul de cafea, un întreg univers extrem îţi va ocupa ore întregi.
Bucataras.ro
[email protected]
Migdale glasate
Într-o crăticioară se amestecă zahărul brun cu praful de sare și cu gemul de caise și se adaugă uleiul de alune de pădure. Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă în ea, până ce se topește zahărul și se formează un sirop care fierbe. Se toarnă...
Supa de legume, cu crutoane
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie mărunt și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. După două-trei clocote se adaugă mazărea și fasolea verde, alese și spălate bine...
Desert La Galette des Rois - Placinta Regilor
Pentru cremă, se amestecă untul moale cu zahărul pudră și pudra (făina) de migdale, după care se încorporează pe rând cele două ouă și se omogenizează compoziția. Se derulează aluatul de foietaj și se decupează două foi rotunde. Se pune o foaie pe hârtia...
Desert budinca de gris cu visine si jeleu
Mai întâi se scot vișinele din borcan și se pun la scurs, într-o strecurătoare. Se amestecă grisul cu: zahărul, vanilia și coaja de lime. Se adaugă laptele fierbinte, se omogenizează și se dă cratița la foc mic. Se amestecă întruna în cratiță,...
Aperitiv tort, cu oua si lactate
Mai întâi se pregătesc cremele pentru tort. Se fierb tari patru ouă, se răcesc, se curăță de coji și se răzuiesc pe răzătoarea fină, după care se mixează cu untul și cu sare, după gust. Se mixează bine brânza de burduf cu untul foarte moale, până ce...
Sfintisori moldovenesti impletiti, din aluat de frupt (de dulce)
Se pune făina (cu praful de sare) în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul căreia se pun: drojdia mărunțită, gălbenușurile, untul feliat, coaja de lime și de portocale, zahărul și vanilia. Se amestecă ingredientele din mijlocul...
Supa de legume, cu perisoare de cașcaval
Se amestecă bine cașcavalul, răzuit fin: cu oul, untul și sarea. Când amestecul este omogen, se încorporează treptat făina. Compoziția rezultată se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider, pentru 30 de minute. Între timp, se pregătesc celelalte...
Tagliatelle la tigaie, cu unt si telemea
Pastele făinoase se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 8-10 minute. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se răzuiește o jumătate din cantitatea de telemea, iar cealaltă jumătate se taie cubulețe. Untul se taie feliuțe și se topește în...
Desert pateuri cu gem de gutui
Aluatul se scoate din timp de la congelator, ca să se dezghețe natural. Când s-a dezghețat complet, aluatul se întinde cu sucitorul pe planșeta înfăinată pentru a-i da forma dreptunghiulară. Se taie dreptunghiuri egale între ele și se pregătesc două...
Salata de vinete, cu smantana si plante aromatice
Se scot vinetele de cu seară de la congelator și se lasă într-o strecurătoare, pentru ca dezghețându-se, să se scurgă de zeamă. A doua zi se tamponează cu hârtie absorbantă, ca să se absoarbă tot lichidul care nu s-a scurs și se toacă fin, folosind un tocător...
Desert prajitura cu visine, bezea, nuci si ciocolata
Pentru blat, se mixează mai întâi untul moale cu zahărul pudră și vanilia, până ce devine cremos. Se adaugă apoi unul câte unul gălbenușurile și se amestecă pentru omogenizare. În cele din urmă, se încorporează făina amestecată cu praful de copt...
Aperitiv pogacele cu jumari
Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, gălbenușurile și untura. Se toarnă lapte cald și se amestecă mai întâi ingredientele din...
Mâncărică de mazăre, cu morcovi și cârnați afumați de porc
Mazărea se alege, se clătește și se pune cu apă rece să dea un clocot. Între timp se crestează cârnații și se rumenesc frumos, iar legumele se pregătesc pentru mâncărică. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor,...
Supă de roșii, cu orez și afumătură
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se...
Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500
Se fac mai întâi foile, care vor fi coapte pe fundul unei tăvi rotunde, sau al unei cratițe. Se amestecă/mixează bine zahărul cu: ouăle, vanilia, bicarbonatul stins în puțin oțet și uleiul. Când zahărul s-a topit complet, se încorporează treptat făina,...
Ciorba de cartofi, cu zdrente de oua
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie în forma dorită și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Când este cazul, se mai completează cu apă caldă. Între timp...
Desert batoane cu seminte
Într-o crăticioară emailată se pune zahărul, apa și zeama de lămâie. Se amestecă și se caramelizează zahărul, la foc mic. Pentru că s-a adăugat apă și zeamă de lâmâie, riscul de a arde zahărul este mai mic și se poate controla permanent gradul de...
Paine rulata, cu mac sau chimen
În vasul de frământat se pune făina, amestecată cu sarea, se face o adâncitură la mijloc și acolo se pune: drojdia mărunțită, zahărul și oul. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijloc, până...
Desert gris cu lapte si stafide, in sos de portocale
Mai întâi se pun stafidele, opărite 1 minut, în esență de rom, ca să se înmoaie puțin și pentru a dobândi o aromă plăcută. Se spală bine o portocală și se răzuiește coaja. Se stoarce sucul de la două portocale. Se ung formele cu ulei de alune...
Tagliatelle cu ciuperci si sos de smantana si cascaval
Pastele se pun la fiert, conform recomandărilor de pe ambalaj, în apă clocotită cu sare. Cât timp pastele fierb, se pregătesc ciupercile și sosul. Ciupercile se curăță de pielițe, se spală în câteva ape și se feliază. Se curăță ceapa și...
Desert clatite Choco Kebab
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, bicarbonatul și coaja răzuită de lime. Se adaugă apoi cele două ouă, untul și laptele cald, turnat puțin câte puțin, până ce se încorporează toate ingredientele. Se...
Perisoare cu cus-cus, in sos tomat
Se fac mai întâi perișoarele din carnea tocată amestecată cu: un ou, orezul (spălat bine în câteva ape și scurs), ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat fin, sarea și piperul. Când amestecul este omogen, se ia din el cu lingurița și se formează perișoare,...
Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se...
Tagliatelle cu ciuperci si afumatura
Afumătura se feliază și se prăjește ușor în ulei suficient și la foc mic, după care se transferă în alt vas. Se curăță ciupercile, se spală în câteva ape, se feliază și se pun la călit, în aceeași tigaie în care s-au prăjit feliile de...
Desert inimioare de susan
Se pregătesc din timp toate ingredientele: o tavă umezită (cu sau fără hârtie de copt în ea) un pahar cu apă rece, lingură, cuțit, forme pentru decupat, platou umezit pentru depunerea inimioarelor. Într-o cratiță emailată se pun: zahărul tos, apa și zeama de...
Budinca de cartofi cu afumatura, la cuptor
Cartofii se spală bine și se fierb în coajă. Când sunt gata fierți, se scot din apa fierbinte, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coji și se taie rondele, groase de 1 cm. Se feliază afumătura și se rumenește ușor în ulei, la foc mic. Se amestecă...
Desert fursecuri cu ciocolata
Se mixează spumă untul cu zahărul, vanilia și gălbenușurile, după care se adaugă albușurile bătute spumă cu praful de sare. Se adaugă ”în ploaie” făina amestecată cu praful de copt, coaja răzuită de lime și esența de rom. Se omogenizează aluatul (care...
Perisoare in sos de smantana
Pentru perișoare, se amestecă bine carnea tocată mixtă cu: oul, orezul (spălat în câteva ape și scurs) mărarul tăiat fin, ceapa tăiată mărunt, sare și piper. Se formează perișoarele și se depun pe un platou uns cu ulei. Se pune o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2...
Desert fursecuri sclipitoare, cu lamaie
Se mixează spumă untul cu: zahărul, vanilia și gălbenușurile. Se mixează și albușurile cu praful de sare și bicarbonatul de sodiu. Când albușurile se fac spumă, se adaugă în compoziția cu gălbenușuri și se mixează în continuare, până ce se...
Chifle cu susan
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. Se toarnă lapte cald în mijlocul vasului și se amestecă drojdia cu zahărul, până ce se...