
publicat la 17.02.2025
publicat la 26.01.2025
publicat la 07.01.2025
Sa nu vă întoarceţi din drum într-o zi când vă uitaţi fierul de călcat în priză şi vă ardeţi cea mai bună cămaşă. Mirosul de ars îi alertează pe vecini iar aceştia vă sună, în timp util, astfel că în afară de cămaşă şi masa de călcat, singurul lucru ars va fi parchetul!
Bucataras.ro
[email protected]
Supă de roșii, cu orez și afumătură
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina) se curăță, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se...
Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500
Se fac mai întâi foile, care vor fi coapte pe fundul unei tăvi rotunde, sau al unei cratițe. Se amestecă/mixează bine zahărul cu: ouăle, vanilia, bicarbonatul stins în puțin oțet și uleiul. Când zahărul s-a topit complet, se încorporează treptat făina,...
Ciorba de cartofi, cu zdrente de oua
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie în forma dorită și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Când este cazul, se mai completează cu apă caldă. Între timp...
Desert batoane cu seminte
Într-o crăticioară emailată se pune zahărul, apa și zeama de lămâie. Se amestecă și se caramelizează zahărul, la foc mic. Pentru că s-a adăugat apă și zeamă de lâmâie, riscul de a arde zahărul este mai mic și se poate controla permanent gradul de...
Paine rulata, cu mac sau chimen
În vasul de frământat se pune făina, amestecată cu sarea, se face o adâncitură la mijloc și acolo se pune: drojdia mărunțită, zahărul și oul. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijloc, până...
Desert gris cu lapte si stafide, in sos de portocale
Mai întâi se pun stafidele, opărite 1 minut, în esență de rom, ca să se înmoaie puțin și pentru a dobândi o aromă plăcută. Se spală bine o portocală și se răzuiește coaja. Se stoarce sucul de la două portocale. Se ung formele cu ulei de alune...
Tagliatelle cu ciuperci si sos de smantana si cascaval
Pastele se pun la fiert, conform recomandărilor de pe ambalaj, în apă clocotită cu sare. Cât timp pastele fierb, se pregătesc ciupercile și sosul. Ciupercile se curăță de pielițe, se spală în câteva ape și se feliază. Se curăță ceapa și...
Desert clatite Choco Kebab
Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, bicarbonatul și coaja răzuită de lime. Se adaugă apoi cele două ouă, untul și laptele cald, turnat puțin câte puțin, până ce se încorporează toate ingredientele. Se...
Perisoare cu cus-cus, in sos tomat
Se fac mai întâi perișoarele din carnea tocată amestecată cu: un ou, orezul (spălat bine în câteva ape și scurs), ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat fin, sarea și piperul. Când amestecul este omogen, se ia din el cu lingurița și se formează perișoare,...
Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se...
Tagliatelle cu ciuperci si afumatura
Afumătura se feliază și se prăjește ușor în ulei suficient și la foc mic, după care se transferă în alt vas. Se curăță ciupercile, se spală în câteva ape, se feliază și se pun la călit, în aceeași tigaie în care s-au prăjit feliile de...
Desert inimioare de susan
Se pregătesc din timp toate ingredientele: o tavă umezită (cu sau fără hârtie de copt în ea) un pahar cu apă rece, lingură, cuțit, forme pentru decupat, platou umezit pentru depunerea inimioarelor. Într-o cratiță emailată se pun: zahărul tos, apa și zeama de...
Budinca de cartofi cu afumatura, la cuptor
Cartofii se spală bine și se fierb în coajă. Când sunt gata fierți, se scot din apa fierbinte, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coji și se taie rondele, groase de 1 cm. Se feliază afumătura și se rumenește ușor în ulei, la foc mic. Se amestecă...
Desert fursecuri cu ciocolata
Se mixează spumă untul cu zahărul, vanilia și gălbenușurile, după care se adaugă albușurile bătute spumă cu praful de sare. Se adaugă ”în ploaie” făina amestecată cu praful de copt, coaja răzuită de lime și esența de rom. Se omogenizează aluatul (care...
Perisoare in sos de smantana
Pentru perișoare, se amestecă bine carnea tocată mixtă cu: oul, orezul (spălat în câteva ape și scurs) mărarul tăiat fin, ceapa tăiată mărunt, sare și piper. Se formează perișoarele și se depun pe un platou uns cu ulei. Se pune o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2...
Desert fursecuri sclipitoare, cu lamaie
Se mixează spumă untul cu: zahărul, vanilia și gălbenușurile. Se mixează și albușurile cu praful de sare și bicarbonatul de sodiu. Când albușurile se fac spumă, se adaugă în compoziția cu gălbenușuri și se mixează în continuare, până ce se...
Chifle cu susan
Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. Se toarnă lapte cald în mijlocul vasului și se amestecă drojdia cu zahărul, până ce se...
Ciorba de legume, acrita cu moare de varza
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, mai întâi ceapa și apoi și usturoiul. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, în tigaie, cu ceapa și...
Mini franzelute cu lapte si unt
Făina albă, amestecată cu sarea se pune în vasul de frământat și se face la mijloc o adâncitură, în care se adaugă drojdia fărâmițată, zahărul și untul tăiat bucățele. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele din...
Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)
Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de măsline. Se adaugă în tigaie ardeiul gras, spălat, curățat și feliat subțire (julienne). Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie. Se spală roșiile și...
Desert sarlota cu visine
Mai întâi se scot vișinele din sirop și se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine. Se scot sâmburii, dacă este cazul. Se amestecă ingredientele uscate (zahărul, vanilia și amidonul alimentar) cu gălbenușurile și apoi cu laptele cald. Se dă...
Aperitiv omleta turceasca (Menemen)
Ceapa se curăță, se spală, se taie și se călește ușor în ulei, la foc mic. Se spală ardeii, se curăță de semințe și de cotoare și se taie julienne, sau cubulețe, după preferință. Se adaugă ardeii în tigaie, peste ceapă și se călesc ușor, 1-2 minute,...
Aperitiv rulouri Svaiter
Mai întâi se prepară umplutura, din ouă fierte tari, telemea de vaci și unt, conform rețetei: https://www.bucataras.ro/retete/aperitiv-pasta-tartinabila-cu-oua-si-telemea-89432.html După preparare, umplutura se dă 10-15 minute la frigider, ca să se întărească...
Desert guguluf cu albusuri si fructe confiate
Albușurile se mixează cu un praf de sare, până ce încep să crească. Atunci se adaugă zahărul pudră, puțin câte puțin, vanilia și apoi coaja de lămâie, mixând întruna. Când compoziția a crescut mult și este bine legată, consistentă, iar...
Ciorba de varza rosie, cu afumatura
Mai întâi se curăță varza, se spală, se elimină cotorul și nervurile groase, se taie fideluțe și se freacă bine cu 1 linguriță de sare, după care se lasă 10 minute să se înmoaie. Între timp se pregătesc legumele pentru călit. Se curăță ceapa, se...
Aperitiv pasta tartinabila, cu oua si telemea
Mai întâi se fierb tare ouăle, în apă cu sare și oțet, ca să nu se spargă în timpul fierberii. Când au fiert, ouăle se pun în apă rece, ca să se răcească, după care se curăță de coji. Se dau pe răzătoarea mică ouăle și telemeaua și se...
Ficat de porc in sos de vin, cu legume natur
Ficatul se curăță de eventualele pielițe, se spală bine, se feliază (felii cam de 2-2,5 cm) și se pune în lapte dulce, pentru 30 minute. După acest interval de timp, feliile de ficat se scot din lapte, se șterg cu prosoape absorbante de hârtie și se prăjesc în...
Budinca dulce, cu paste, branza de vaci si stafide
Mai întâi se opăresc stafidele timp de 1 minut și apoi se pun la înmuiat, în esență de rom. Pastele făinoase se fierb, conform recomandărilor, în apă clocotită cu sare (în general, cam 7-8 minute). Între timp se pregătesc celelalte...
Ciorba de fasole verde, cu smantana si afumatura
Mai întâi se pune fasolea verde cu 2-3 litri de apă rece la foc iute, ca să dea un clocot. Când se ridică spumă la suprafață, se adună și se aruncă. După un clocot, fasolea verde se strecoară și se pune în vasul în care se va face ciorbița, cu alți 3...
Desert fursecuri cu stafide
Mai întâi se pun stafidele (opărite în prealabil 1 minut, în apă fierbinte) în rom, pentru a se înmuia și impregna, în timp ce se pregătește aluatul. Se mixează spumă zahărul cu untul și apoi se adaugă pe rând gălbenușurile,...