Fiindcă postul s-a dus de multişor, pentru că îmi place foarte mult varza, deoarece îmi place şi mai mult cu ciolan, am hotărât să fac acest meniu, mai ales că a apărut gustoasa varză de primăvară.
Nu vă scriu mai mult la introducere pentru că ar însemna să vă chinui prea mult cu cititul, şi aici e site culinar doar, nu.? :D
Modul de preparare este foarte simplu. Am ales să pun un ardei şi o ceapă la călit, pentru că dă un gust deosebit preparatului, fără a schimba cumva gustul final, fiindcă nu sunt în cantitate mare.
Aşadar, se căleşte ceapa şi ardeiul, adăugându-se peste ele varza ce trebuie tocată mai dinainte un pic. Între timp (dacă nu s-a făcut înainte) se fierbe ciolanul pentru a se elimina mirosul de fum.
Imediat după ce se pune varza se pune borşul (prefer varza un pic acrită), sarea, piperul şi foile de dafin şi se lasă la fiert. Ciolanul se taie în bucăţi (după preferinţă) şi se adaugă la fiert cu celelalte ingrediente. Când varza a fiert suficient se pune bulionul şi mărarul tocat mărunt şi se mai lasă câteva minute pe foc. A ieşit un deliciu!
Eu am făcut apoi şi o mămăligă, merge de minune la o varză cu ciolan, vă garantez.
Poftă bună să aveţi!
1
Borşul este opţional, multă lume preferă varza mai dulce. Cine nu foloseşte borşul în alimentaţie poate pune lămâie.