Cred că de la prima întâlnire cu prăjitura Păcatul dulce pe blogul Laurei Laurenţiu,m-a obsedat încontinuu.E un dulce păcătos,pe care nu poţi să nu-l savurezi până la ultima îmbucătură.Aşa că după ce am făcut prăjitura,m-am gândit că ar fi bun un tort la fel ,dacă nu chiar mai păcătos decât prăjitura.
Si cum o bună prietena şi-a sărbătorit ziua de naştere,ocazia a fost tocmai bună să-mi pun în aplicare ideea.O combinaţie de arome,gusturi şi texturi irezistibile.Adică blat de bezea cu nucă,ciocolata albă şi cu cacao,cremă delicioasă de vanilie combinată cu jeleu de vişine, câteva caise şi căpşuni.
Ce ziceţi ? V-ar tenta?
Nu mi-a ieşit cine ştie ce decor,dar cu siguranţă e cel mai bun desert pe care l-am făcut până acum.Poza secţiunii este facută acasă la sărbătorită,nu e foarte reuşită,dar am vrut neaparat să vă arat ce minunăţie e în interior.
M-aş bucura sa încercati şi voi nebunia asta de desert.
Blat de bezea:
Glazura ciocolata:
Crema de vanilie:
Jeleu de visine:
Pentru glazura alba:
In plus: un compot de caise jumatati ,capsuni si piscoturi pentru ornat
Pacatul asta se infaptuieste cam asa:
Pentru foile de bezea,impartim cantitatile in doua.Din fiecare jumatate vom coace cate doua foi.
Batem albusurile cu un praf de sare si rom pana obtinem o spuma tare.Zaharul il punem intr-o tava in care am pus o hartie de copt si il incalzim putin in cuptor.Peste albusurile batute adaugam zaharul fierbinte.
Adaugam nuca prajita si macinata si amidonul.De data aceasta amestecam usor cu o spatula.
Pe fundul detasabil de la forma de tort,punem o hartie de copt presaram cu faina si jumatate din cantitatea de bezea.Punem la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.Bezeaua ramasa o punem la frigider pana cand se coace prima foaie.
Cand este copt blatul il scoatem si il desprindem usor de pe hartie.Apoi il lasam sa se usuce.Eu le-am lasat pana a doua zi.
La fel procedam cu cealalta jumatate de compozitie si mai obtinem doua foi.
A doua zi am preparat o glazura de ciocolata.Ciocolata rupta bucati,am pus-o pe baie de aburi impreuna cu frisca si mierea.Apoi punem peste trei din cele patru blaturi.Nu e nevoie sa le acoperim de tot cu glazura.
Pregatim crema de vanilie.
Punem laptele intr-un vas pe foc,dupa ce am oprit 150 de ml.
Mixam galbenusurile impreuna cu zaharul,punem si putin lapte ca sa se dizolve zaharul mai usor.Adaugam amidonul si restul de lapte.Turnam laptele caldut peste amestecul de galbenusuri.Amestecam sa nu se formeze cocoloase.
Transferam din nou amestecul in vas si punem pe foc.Amestecam cu telul pana cand obtinem o crema de consistenta unei budinci.Adaugam esenta de vanilie si lamaia.
Acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca.
Pentru jeleul de visine, turnam siropul de la compot intr-un vas completam cu sirop de zmeura pana obtinem 400 ml de lichid.
Luam putin sirop cat sa dizolvam cele doua linguri de amidon,apoi punem vasul pe foc.
Gelatina o punem la hidratat cu putina apa rece.
Amestecam jeleul cu un tel pana cand se ingroase.Cand este caldut,incalzim gelatina si o punem in amestec.Lasam sa se raceasca,dar nu de tot.
Putem sa asamblam tortul.
Punem o foaie de bezea,peste ea crema de vanilie.Apoi asezam jumatati de caise si visine.Peste ele un strat de jeleu.Iarasi bezea,crema de vanilie,caise,visine,jeleu si tot asa pana cand punem toate foile.
Punem la frigider si pregatim flazura de ciocolata alba.
Topim ciocolata impreuna cu frisca si ,mierea pe baie de aburi.Dupa ce s-a racit putin si incepe sa se ingroase o punem peste ultima foaie de bezea.
Initial vroiam sa ma opresc aici,doar sa mai ornez cu capsuni si ciocolata,dar mi se parea oarecum neincheiat,asa ca am finisat cu o margine din piscoturi.