La multi ani, Romania!
Foile cu nuca (inmultiti cu 4, pentru ca avem nevoie de 4 foi):
Crema de vanilie:
Crema de frisca:
Kranz:
Decor:
Eu am preparat de seara foile pe rand,astfel:
-am prajit nuca usor, apoi am trecut nuca prin robot;
-am preincalzit cuptorul la 175 grade;
-am separat cate 3 albusuri de galbenusuri, le-am batut spuma cu cate un praf de sare, apoi am adaugat cate 3 linguri zahar tos si am mixat pana am obtinut o spuma ferma;
-am adaugat faina in ploaie, am amestecat cu grija sa nu iasa aerul din spuma de albusuri,apoi am incorporat nuca prajita si macinata in compozitie;
-am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si am copt apoi foaia cca 8-10 minute;
-am scos cu grija foaia din tava, nu am desprins hartia si am procedat la fel si cu celelalte 3 foi.
A doua zi am preparat crema de vanilie:
-am amestecat cele 12 galbenusuri cu 12 linguri zahar tos, 3 plicuri de vanilie, 4 linguri amidon alimentar, 4 linguri de faina proaspat cernuta, toate intr-un vas cu fund dublu., cu ajutorul unui tel;
-am dat cratita la foc mic si am adaugat in fir subtire laptele,amestecand incontinuu pana am obtinut o crema de consistenta unei budinci ferme;
-am lasat pana s-a racit complet crema de vanilie, apoi am adaugat untul (sau margarina) la temperatura camerei;
Kranzul l-am preparat dupa cum urmeaza:
-am topit intr-o craticioara la foc mic 8 linguri de zahar pana a devenit lichid si a obtinut o superba culoare aurie;
-am turnat apoi zaharul fierbinte pe o foaie din silicon, l-am lasat la racit;
-am rupt cu mana bucati de zahar, apoi l-am zdrobit la robot;
-am adaugat si 250 gr. nuca prajita peste zaharul caramelizat si le-am zdrobit impreuna obtinand un kranz crocant si delicios;
Pentru crema de frisca:
- am mixat frisca lichida impreuna cu smantana pentru gatit pana am obtinut o crema ferma. 1/2 din kranzul obtinut l-am incorporat in aceasta crema.
Asamblarea:
-am asezat o foaie pe tava/platou, am desprins cu grija hartia de copt si am uns foaia cu un strat generos de crema de vanilie;
-am presarat peste crema de vanilie un strat de kranz, apoi am acoperit kranzul cu un strat de crema de frisca;
-am aszat a doua foaie, din nou desprinzant cu grija hartia, am uns-o cu crema de vanilie,am presarat kranz si iar am acoperit cu crema de frisca.... am repetat procedura de inca doua ori si am obtinut un tort inalt numai bun de decorat :)
-am acoperit tortul cu restul de crema de vanilie,l-am decorat cu frisca batuta si nuca prajita taiata grosier.
E ceva de munca, dar cu siguranta merita efortul pentru ca iese un tort extrem de delicios!
Pofta buna!