Un tort foarte bun pentru Mos Craciun, inspirat de la "Prajitura cu struguri" a lui Merisor. Este preferatul soacrei mele, care il pregateste de sarbatori, dar anul asta l-am pregatit eu :D
Blat:
Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana cand se fac spuma, apoi cu 3 linguri de zahar pana cand devin ca o bezea.
Se caramelizeaza 4 linguri de zahar, peste care se pun 6 linguri de apa fierbinte si se mai tin la foc mic, mestecand pana cand se topeste zaharul. Se toarna peste bezeaua de albusuri in fir subtire si se mixeaza. Se incorporeaza nuca de cocos si faina amestecata cu praful de copt, treptat. Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se baga la cuptor pana cand se rumeneste frumos. Se lasa sa se raceasca, apoi se pune pe un platou si se insiropeaza cu 250 ml de sirop dintr-o conserva de fructe tropicale.
Crema:
Frisca lichida, ciocolata rupta in bucatele si un praf de sare se pun la foc mic pana cand se topeste toata ciocolata, apoi se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se mixeaza pana cand crema devine spumoasa. Se incorporeaza mascarponele, putin cate putin.
Sirop pentru inmuierea piscoturilor:
Se caramelizeaza 3 linguri de zahar, dupa care se adauga apa. Se lasa in continuare la foc pana cand se topeste tot zaharul, apoi se adauga cafeaua. Se mai da in doua-trei clocote, dupa care se ia vasul de pe foc si se adauga esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Asamblare:
Peste blatul insiropat se pune o treime din crema, se adauga piscoturile inmuiate in sirop (care se strecoara), inca o treime din crema, iar cu cealalta treime se orneaza tortul. Deasupra se pun fructele tropicale taiate in bucati mici.