Mod de preparare Blat:
- Separam albusurile de galbenusuri si albusurile le batem spuma. Adaugam zaharul lingura cu lingura si mixam pana acesta se topeste (mixam dupa fiecare lingura).
- Adaugam acum galbenusurile, unul cate unul si mixam dupa fiecare in parte.
- Scoatem mixerul si intr-un castron cernem faina pe care o amestecam cu cacaoa cernuta si ea. Adaugam faina cu cacaoa si amestecam de jos in sus cu un tel sau lingura de lemn pentru a nu se lasa pandispanul.
- Preincalzim cuptorul la 180 ºC si apoi turnam aluatul intr-o forma cu fund detasabil si coacem blatul aproximativ 20 de minute.
- Scoatem blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca pe un gratar
- Sirop
- Punem apa si zaharul intr-o craticioara pe foc si amestecam pana se dizolva zaharul. Lasam deoparte sa se raceasca si apoi adaugam romul. Atentie: siropul de zahar trebuie sa fie racit complet, altfel se va evapora alcoolul din rom.
Crocant de migdale
- Tocam migdalele cu un cutit sau le cumparam deja tocate, le amestecam cu zaharul si apa si le punem intr-o tigaie teflonata pe foc, amestecand continuu.
- Cand au devenit aurii le rasturnam pe o foaie de aluminiu sau de copt si le lasam la racit. Eu am facut cu o seara inainte blatul si crocantul de migdale pentru a-mi usura treaba.
Crema spuma de nes:
- In primul rand punem la inmuiat gelatina in apa pentru circa 10 minute.
- Mixam frisca pana cand se intareste apoi o bagam la frigider si intre timp pregatim ciocolata.
- Punem ciocolata intr-un castron si o topim pe bain marie (ea trebuie sa fie fierbinte pentru ca adaugam gelatina).Cat este fierbinte, adaugam gelatina stoarsa bine si amestecam pana cand gelatina este complet dizolvata. O lasam deoparte pana frecam galbenusurile cu zaharul.
- Frecam galbenusurile cu 30 gr zahar pana cand se albesc iar zaharul este aproape topit.
- Facem un nes din 2 lingurite de nes si 50 ml apa si il adaugam in ciocolata alba mestecand continuu. ATENTIE nesul trebuie sa aiba aceeasi temperatura ca ciocolata pentru a evita taierea cremei si pentru a se omogeniza perfect. La inceput ciocolata se va intari putin dar, in timp ce adaugati si restul de nes, se va omogeniza perfect.
- Adaugam mixtura de ciocolata si nes peste galbenusurile frecate cu zahar si mixam bine pana cand crema capata o consistenta mai solida si lucioasa.
- La final adaugam frisca si incorporam cu o paleta de silicon apoi bagam crema la frigider pana insiropam blatul si pregatim mousse-ul de ciocolata neagra.
- Cand o scoatem de la frigider punem crocant de migdale cat ne place in ea si incorporam
- Taiem blatul in doua cu un fierastrau special pentru blaturi sau cu un cutit foarte bine ascutit si il insiropam din belsug cu sirop ajutandu-ne de o pensula din silicon (siropul este destul de gros) apoi ne ocupam de moussul de ciocolata.
Mousse de ciocolata neagra
- Intai punem gelatina la inmuiat intr-un vas cu apa
- Punem ciocolata neagra rupta in bucati si frisca lichida intr-un vas pe bain marie pe foc mestecand in ea pana cand se topeste. Cand este aproape de fierbere (ATENTIE sa nu fiarba) stoarcem foitele de gelatina foarte bine si le adaugam in ciocolata amestecand pana cand s-au topit si tragem crema deoparte sa se raceasca.
Asamblare tort:
Punem prima foaie de blat in cercul pentru torturi strans (pe care l-am asezat in prealabil pe platoul de tort fara fundul detasabil) si turnam jumatate din crema de spuma de nes. Asezam si cel de-al doilea blat peste care turnam mousse-ul de ciocolata neagra si bagam la frigider cca. 5-6 ore.
Scoatem tortul din frigider si ornam marginile cu un strat subtire de frisca pentru a putea lipi fulgii de migdale. Ornam cu migdale iar deasupra alegeti orice ornament va place. Eu am facut floricele de migdale si am ornat cu ciocolata alba pe care am topit-o si am spritat-o cu o seringa de ornat cu cel mai subtire capat.
Pofta buna!