Tort cu crema de ciocolata si de capsuni

de Ina in Torturi, 15 Noi 2015 | 11675 vizualizari

 

Ziua mea a picat in mijlocul saptamanii si cum nu dispuneam de prea mult timp pentru prepararea tortului , am decis sa fac unul destul de simplu, cu ce aveam prin casa :)
Este un tort pentru cei ce prefera combinatia dulce/acrisor, ciocolata/ capsuni.

In reteta mea am folosit gelatina mai multa ( cate jumatate de plic in plus ) si cremele au iesit mai ferme decat mi-am dorit initial. Mi-a fost teama ca fructele sa nu inmoaie crema si sa nu pot lua tortul la drum, pentru ca am servit si colegii de la serviciu. Nu am primit critici, dar stiu ca putea sa fie mult mai pastos, cremos, pentru ca mie asa imi place :">

In lista de ingrediente am pus cantitatile de gelatina pe care eu le consider corecte pentru o crema pufoasa, pastoasa si nu usor ... cauciucata .

 

INGREDIENTE

Blat:

  • -3 oua
  • -3 linguri zahar
  • -4 linguri faina
  • -un plic praf de copt
  • -un praf de sare

Crema de ciocolata:

  • -300 g frisca lichida
  • -300 g ciocolata menaj
  • -200 g mascarpone
  • -4 linguri zahar pudra
  • -1,5 plicuri cu gelatina

Crema de capsuni:

  • -300 g frisca lichida
  • -350 g capsuni
  • -250 g mascarpone
  • -150 g zahar pudra ( poate fi si mai putin )
  • -2 plicuri gelatina
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de ciocolata si de capsuni:

Blat: 

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma ferma, apoi adaugam pe rand, mixand continuu, galbenusurile, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta o turnam intr-o tava rotunda ( diametrul de 25 cm. ) cu pereti detasabili ( eu am captusit-o cu hartie de copt, pentru a desprinde mai usor blatul ) si o coacem in cuptorul aragazului, la foc potrivit. Cand s-a copt ( dupa cca. 30 minute ) detasam peretii tavii, indepartam hartia de copt si lasam blatul sa se raceasca.

Pentru a putea lucra mai bine cremele, m-am ocupat de amandoua odata.

Crema de ciocolata:

Punem la hidratat, in 100 ml apa, 1,5 plicuri cu gelatina.

Mixam frisca lichida pana devine spuma, apoi adaugam mascarponele si ciocolata usor topita, impreuna cu zaharul pudra.

Lasam crema de ciocolata si preparam crema de capsuni: 

Dupa ce am decongelat capsunile ( pentru ca eu am folosit capsuni congelate ) , am scurs siropul lasat de acestea, apoi le-am pasat in blender impreuna cu zaharul pudra, pana am obtinut un piure fin. 

In siropul scurs ( cca 100 ml ) am hidratat cele 2 plicuri cu gelatina. 

Am mixat frisca lichida pana am obtinut o spuma densa, apoi am adaugat mascarponele si piureul de capsuni cu zahar. 

Acum putem adauga gelatina in creme, pentru a putea lucra cu amandoua la asamblarea tortului.

Cele doua recipiente cu gelatina le tinem 15 secunde la microunde ( sau pe aragaz, pana se topeste bine gelatina si formeaza spuma deasupra, fara insa a clocoti ) , dupa care se incorporeaza in cele doua creme : gelatina hidratata-n apa se adauga in crema de ciocolata, iar cea hidratata-n sirop de capsuni se incorporeaza in crema de capsuni. Mixam bine cele doua creme si ne ocupam de asamblara tortului. 

Asezam pe un platou inelul tavii in care am copt blatul.

Asezam intai blatul pe care-l insiropam usor ( sau mai mult, cum dorim ) cu ce avem la indemana : sirop de apa+zahar sau zeama din compot ) 

Peste blat asezam intai un strat consistent din crema de ciocolata si nivelam, apoi venim cu stratul de crema de capsuni. Pentru  un aspect  vizual placut este de preferat ca straturile de crema sa fie aproximativ egale cu inaltimea blatului.

Lasam cateva ore tortul la rece, dupa care indepartam inelul si decoram cum ne pricepem mai bine ( daca avem si inspiratie de moment, ca eu nu prea am avut  :"> )

Pofta buna! 

TIPS-URI

1

La crema de capsuni folositi zahar in functie de cat de dulci sunt capsunile si cat de dulce vreti sa va iasa crema. Capsunile mele au fost usor acrisoare, nu erau foarte coapte cand le-am congelat.

2

Nu zaboviti mult pana turnati cremele in vase, intrucat gelatina actioneaza destul de rapid si riscati sa nu puteti nivela uniform cremele.

3

Daca nu aveti o tava cu inel detasabil, tapetati vasul in care ati copt blatul cu folie alimentara, iar la asamblare incepeti cu stratul de crema de capsuni, apoi crema de ciocolata si deasupra asezati blatul. Dupa ce cremele devin ferme rasturnati vasul pe un platou si veti obtine astfel tortul cu blatul jos, apoi crema de capsuni deasupra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de ciocolata si de capsuni" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

Ina 1

17.11.2015, 16:30

multumesc din suflet, tuturor

-Licurici- 1

18.11.2015, 09:24

Arata foarte bine!

Corinuta 1

03.12.2015, 11:04

Ce minunatie de tort! Ma gandesc sa-l fac de rev

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Angel Cake