Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)

de Merisor in Torturi, 8 Iul 2013 | 11251 vizualizari

 

Iata ca a trecut un an de cand m-am alaturat bucatarasilor si m-am gandit sa-l serbez cu un tort etajat, de care sunt tare incantata cat de bun este.

O combinatie pe care o prefer la torturi: ciocolata + nuca + visine.

 

INGREDIENTE

Pentru blat:

  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 4 linguri ulei
  • 6 linguri nuca maruntita
  • 6 linguri faina
  • 50 gr visine
  • Esenta de portocala
  • Sare

Pentru sirop:

  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 plicri zahar vanilat
  • Siropul rezultat de la visine + 4 linguri zahar

Pentru crema:

  • 500 mL frisca
  • 300 gr ciocolata de menaj
  • Sare
  • 50 gr visine
  • 50 gr nuca maruntita
  • 10 gr gelatina

Pentru ornat:

  • 150 ml frisca lichida
  • Visine

Pentru glazura:

  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri lapte
  • 50 gr unt
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250):

Mai intai am pregatit visinile carora le-am scos samburii am presarat 4 linguri de zahar peste ele si le-am dat la rece o jumatate de zi pana au lasat sirop, apoi le-am pus la foc moale pana la primul clocot.

Le-am lasat la racit si le-am scurs de sirop.

Pentru blat am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut cu putina sare pana au devenit spumoase, apoi am adaugat treptat zaharul si am batut energic cu telul pana cand compozitia s-a intarit.

Am adaugat galbenusurile unul cate unul amestecand circular, fara sa mai bat, apoi uleiul, esenta si alternativ faina cu nuca.

Am uns o forma detasabila cu ulei(25 cm diametrul), am pus compozitia si am trasat uc cerc cu lingura, pentru a decupa dupa coacere etajul tortului.

In partea de mijloc, am asezat visinile scurse de sirop.

Am copt la 175 grade pentu 40 minute.

L-am cam parlit putin deasupra ca am avut cuptorul setat pe 200 grade de la ce gatisem anterior, dar am observat la timp pana nu s-a ars de tot.

Dupa ce s-a oprit cuptorul, am lasat cateva minute blatul acolo pentru a nu-l trece brusc de la o temperatuta la alta, apoi l-am scos si l-am lasat sa se raceasca bine pentru a-l decupa.

Pentru sirop am mai pus apa, 2 linguri zahar si 2 plicuri de zahar vanilat peste siropul lasat de visine si le-am mai fiert putin, apoi am lasat sa se raceasca.

 Am decupat exact dupa forma pe care au lasat-o visinile si am insiropat blaturile.

 Pentru crema am pus intr-un vas pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta in bucatele si un pic de sare si am lasat pana s-a topit ciocolata, mestecand continuu, apoi am lasat la rece.

Dupa racire am bagat mixerul si am mixat pana a devenit cremoasa, am adaugat gelatina diluata conform instructiunilor de pe plic apoi nuca maruntita si visinele si am omogenizat.

Am pus pe platoul de tort blatul marginas, fara decupaj si am turnat crema la mijloc.

Cu ajutorul unui cutit am intins crema si peste marginile blatului, deci l-am imbracat.

Crema deja s-a intarit cat timp am lucrat eu cu ea, nu chiar definitive, dar sufficient sa o modelez pe blat.

Am asezat decupajul deasupra cremei si am batut restul de frisca cu care am ornate etajul tortului. Am oprit o parte si pentru decor.

Pentru glazura, am pus toate ingredientele fe foc moale si am amestecat incet pana s-au topit toate si s-a format o ciocolata pe care am turnat-o incet pe marginile tortului. Am oprit putina si am amestecat cu frisca, iar cu ajutorul poshului am ornat tortul.

 Este un tort ciocolatos dulce acrisor de la visine si foarte bun.

 

Dupa mine cea mai potivita combinate pentru un tort este ciocolata cu nuci si visine.

TIPS-URI

1

Pentru cine nu agreeaza gelatina, se poate pune mai multa nuca in crema si chiar mai multa ciocolata, iese suficient de groasa asa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Inima cu mousse ciocolata si visine