Sunt momente în viaţă când, forţat de împrejurări (de preferat cele bune) trebuie să faci şi un desert. Şi dacă fericitul eveniment este în post, stai şi te gândeşti cu cei ai putea da "gata" oaspeţii. Evident, e necesar să menţionez faptul că postul de mâncare este doar o zecime din ceea ce trebuie să fie postul adevărat, sufletesc, dar despre asta vorbim în alte articole. Aş mai spune că pentru tura asta, ca un nebucătar amator cu ştate vechi prin bucătărie în special la partea de mâncat, am ales să fac un tort amandină, asta pentru că-mi plac amandinele. Fireşte, dacă aş fi ştiut să gătesc tot ceea ce-mi place, cu siguranţă aş fi fost şi eu în rândul oamenilor în ceea ce priveşte greutatea. Pentru necunoscători menţionez că mai am nevoie de 1 kg pentru a fi la greutatea optimă.
Revenind la reţetă, pentru că de asta aţi intrat aici, trebuie să spun că m-am inspirat din amandinele Laviniei (Creatsa), modificând (mai bine spus adăugând) câte ceva pe la ingrediente.
Aşadar, să purcedem la drum.
Dacă la introducere am fost bogat în vorbe, am să încerc să fiu mai scurt la modul de pregătire.
Am amestecat ingredientele uscate (ale blatului) cât s-au omogenizat şi separat soluţia de apă, ulei şi oţet pe care am turnat-o în mixul uscat şi am amestecat pănâ s-au omogenizat perfect. Aluatul obţinut l-am pus într-o tavă rotundă (25 cm) în care am pus dinainte hârtie de copt. Am preîncălzit aragazul şi mai apoi am pus la copt (la jumătatea cuptorului) blatul pentru tort. Coptul a durat 30 de minute, oricum, e de folos scobitoarea, nu minte niciodată.
Între timp (cât s-a copt blatul), am făcut siropul după metoda arhicunoscută de zahăr caramelizat şi stins cu apă, peste care am pus esenţa de rom. Am o sticluţă întreagă pentru că-mi place aroma esenţei foarte mult.
Cum siropul s-a făcut foarte repede, am purces rapid şi la terminarea cremei. Margarina am pus-o dinainte pe calorifer, aşa încât a fost numai bună de mixat cu celelalte ingrediente menţionate. Margarina nu trebuie să fie topită, altfel nu se creează volumul necesar (ca o spumă mai tare) de care are nevoie crema.
Blatul l-am tăiat a doua zi, aşa este rocomandat. L-am tăiat şi l-am însiropat, apoi am aşezat crema pe pe una părţile obţinute în urma secţionării. Am aşezat peste cremă cel de al doilea blat (tot însiropat) şi am curăţat marginile tortului de părţile mai puţin estetice (de la copt). Spun asta pentru că nu există perfecţiune nicăieri, chiar dacă în multe poze din lumea asta ar părea că sunt făcute de mâini extrateresre. Dar se taie la montaj. :))
Am făcut glazura (cum spuneam în introducere mai mult budincă) mixând trei linguri de zahăr, un plic de budincă, 5 linguri de lapte de soia pe care le-am adăugat în 0.5 l lapte de soia fiert.
Am ornat tortul cu crema obţinută, am folosit posh-ul pentru câteva forme de cremă şi vişine din dulceaţă.
Poftă bună!
1
crema pentru blat (fiindcă are multă margarină) trebuie să fie mixată foarte bine, altfel zahărul nu se încorporează corect
2
Pentru că nu am avut la îndemână pentru ceva de post, am folosit o cremă de budincă pe care am preparat-o cu lapte de soia. Nu e o grazură în adevăratul sens al cuvântului, dar cu ceva a trebuit să dau şi eu o faţă tortului. :D