Cum aseara am venit tarziu de la serviciu si trebuia sa fac ceva de post pentru azi, am facut o tocanita de cartofi, asa cum o facea mama mea : cu cartofii prajiti, nu cruzi. II dau un gust si o aroma aparte, facandu-te sa uiti ca este doar o simpla mancare de cartofi. Iar daca ai alaturi si o muratura..... [bs:20][bs:20]
Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie felii potrivite care se rumenesc in putin ulei incins ( eu am folosit de palmier si i-am prajit in cratita cu gril, pentru a nu obtine o mancare grasa ).
Intr-o cratita turnam 2-3 linguri cu ulei in care calim ceapa, morcovul, pastarnacul si ardeiul taiate cubulete sau felii fine. Din cand in cand adaugam putina apa si mestecam astfel incat ceapa sa nu se arda si sa nu se lipeasca de vas. Cand acestea capata o culoare aurie, adaugam 2-3 linguri cu pasta de tomate si o cana cu apa, amestecand totul pentru dizolvarea pastei.
Adaugam in mancare sare si piper dupa gust, o lingurita de cimbru si doua foi de dafin. Lasam sa fiarba cateva minute.
Cartofii rumeniti putin ( nu prajiti foarte tare ) ii adaugam peste prajeala din cratita, apoi completam cu apa fierbinte pana acoperim bine cartofii si lasam sa fiarba pana intra furculita usor in ei.
Oprim focul si adaugam patrunjel verde si marar, tocate marunt.
La servire, merg foarte bine cu gogonele murate alaturi.
Pofta mare!
1
Cartofii NU se taie foarte fin ( pai) ; se prajesc doar putin, pana capata o crusta fina.