Tocana de legume

de RODIMUR in Mancaruri de post, 16 Dec 2018 | 3688 vizualizari

 

Tocana de legume este o foarte gustoasă mâncare de post, dar și de toate zilele. Cu toate acestea, adeseori ceea ce se vede în farfurie, sau în oală nemulțumește, pentru că nu se ține cont de câteva reguli simple și elementare pentru reușita acestui preparat. Și anume: ingredientele trebuie adăugate în oală în funcție de punctul lor de fierbere, nu toate odată, legumele nu se taie mărunt și preparatul nu se fierbe îndelung, mai mult decât trebuie. În cazul în care aceste tips-uri simple sunt ignorate, rezultatul muncii în bucătărie va fi un terci, poate nu neapărat fără gust, dar sigur neplăcut la vedere.

 

INGREDIENTE

  • 1 dovlecel
  • 3 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă albă
  • 1 ceapă roșie
  • 4 cartofi
  • 250 grame de mazăre proaspătă (nefiartă)
  • 2 roșii
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper
  • cimbru
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana de legume:

Mai întâi se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală și se taie sub formă de rondele, sau de triunghiuri, dar de dimensiuni mai mari. (Toate legumele se vor tăia mai mari decât pentru alte mâncăruri).

Se sotează rădăcinoasele timp de 3-4 minute, și se întorc pe toate fețele, în oală, ca să se pătrundă bine.

Se curăță cepele, se spală, se taie și se călesc în ulei, cu rădăcinoasele, timp de 2-3 minute.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele, sau julienne și se sotează cu celelalte legume.

Când toate aceste ingrediente s-au înmuiat, se adaugă două pahare de apă și se ține oala la foc mediu, ca să fiarbă legumele.

Se adaugă mazărea pregătită din timp (aleasă și clătită bine) pentru încă două-trei clocote.

Se curăță cartofii, se spală, se taie cuburi mai mari, sau felii și se adaugă în oală. Dacă mai este necesar, se mai adaugă puțină apă, cât să acopere legumele.

Se spală bine dovlecelul, se taie semirondele (sau sferturi de rondele), cu tot cu coajă și se adaugă în oală, la fiert. Se curăță cățeii de usturoi, se spală și se adaugă întregi la fiert. La sfârșit, ei pot fi îndepărtați, dacă nu vă plac, dar la fel de bine pot rămâne în tocană pentru că au un gust bun și dulce.

Se spală roșiile, se taie în 8-10 bucăți fiecare și se adaugă la tocană.

După încă un clocot-două, se verifică dacă toate legumele sunt fierte și se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după gust. Se mai lasă tocana la fiert încă 1-2 minute și apoi se ia oala de pe foc.

După aproximativ 7-8 minute, se adaugă pătrunjelul (ales, spălat și tocat din timp) iar tocana de legume poate fi servită.

TIPS-URI

1

Pentru a face o tocană bună și aspectuoasă, legumele care fierb mai greu (rădăcinoasele) se vor pune în oală la început și se vor sota, mai întâi, iar cele care fierb repede (cartofii, dovlecelul și roșiile, chiar în această ordine) se vor adăuga spre sfârșitul preparării.

2

Pentru tocană, legumele nu se vor mărunți, pentru că acesta este un prim pas spre terciuire și eșecul preparatului. Tăiați legumele la dimensiuni mai mari decât de obicei.

3

Nu adăugați prea multă apă, pentru că legumele fierb repede și dacă veți ține oala mai mult pe foc ca să scadă lichidul, preparatul se va terciui. Nu uitați că și legumele conțin multă apă!

4

Dacă totuși rămâne prea mult lichid în tocană, lăsați-l așa, nu fierbeți până scade, pentru că sigur se vor strivi multe ingrediente, iar preparatul nu va arăta bine.

5

Dacă nu aveți mazăre proaspătă nefiartă (din congelator, eventual) și folosiți din aceea conservată la cutii, clătiți-o bine, strecurați-o de apă și apoi adăugați-o spre sfârșit în oală, odată cu dovleceii și roșiile.

6

Nu amestecați des și energic în oală, ca să nu striviți legumele.

7

Nu fierbeți legumele mai mult decât este cazul, ca să nu se sfârâme. În momentul în care ați constatat că toate sunt pătrunse și fierte, condimentați și după 1-2 minute luați oala de pe foc.

8

Adăugați pătrunjelul tocat în tocană chiar înainte de servire, după ce s-a ”odihnit” timp de 7-8 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de legume" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Mancarica cu dovlecei si cartofi (de post)