Pentru aluat: 250 g unt, 300 g faina (12 linguri pline), 75 g zahar (3 linguri pline), 2 galbenusuri, vanilie, sare, forme unse cu ulei.
Untul se freaca spuma cu zaharul intr-un castron. Dupa aceea se amesteca cu galbenusurile, sarea si vanilia. La urma se adauga faina cate putin. Rezulta un aluat moale cu care se tapeteaza formele unse bine cu ulei. Se pun pe o tava mare la copt la foc potrivit, mai curand spre mic, aproximativ 45-50 de minute, pana cand sunt usor rumene. Dupa ce scoateti tava din cuptor tartele trebuie rasturnate fiecare,rapid, pe un fund din lemn sau o planseta. Manevrati-le cu atentie, pentru ca aluatul este foarte fraged si se rup bucatele din el.
Crema: 1 ou, 100 g zahar (4 linguri pline), 250 ml lapte, 100 g faina (4 linguri pline), 75-100 g unt, 2 pachete de zahar vanilat, coaja de lamaie, sare, 250-300 g fructe taiate bucatele mici, jumatati, etc. Eu pentru prajitura de azi am folosit ananas si kiwi.
Mai intai, fructele le taiati bucatele si le lasati intr-o sita la scurs, eventual cu 2-3 linguri de zahar pe ele si stropite cu niste rom sau coniac. Intr-un castronel bateti oul cu zaharul, apoi adaugati un praf de sare, laptele si faina si amestecati bine. Puneti compozitia intr-un vas la bain-marie si amestecati tot timpul ca sa nu se prinda crema de fundul vasului. Dupa ce se ingroasa crema, se ia de pe foc dar se continua amestecatul pana se mai raceste, apoi se adauga untul, vanilia si coaja de lamaie. La urma se incorporeaza fructele si se amesteca usor. Cu grija, fiecare tarta, dinainte pusa pe un platou cu fundul drept, se umple cu cate una-doua lingurite de crema cu fructe.
Se lasa la frigider pana cand se servesc, cand se adauga un moţ de frisca pe fiecare tarta.