Doamnelooor si domnilooor, azi pregatim LIVE o delicioasa reteta de Tafelspitz
Buna dimineata de prinz ! N-am mai pregatit de mult o reteta live. Si, pentru ca in ultima luna am mincat de doua ori celebrul Tafelspitz, m-am hotarit ca in aceasta duminica sa-l preparam impreuna.
La inceputul lui februarie, am dat o fuga la Viena, impreuna cu Iri, Cata si Oana. Din noiembrie cred ca ne rezervaseram bilete la concertul lui Andre Rieu (multumesc Medi ca mi-ai spus atunci de el, ce rau imi pare ca n-ai venit cu noi!).
Mai sus este un clip, filmat de un spectator, din superbul concert!
Si, daca tot am ajuns in Viena, nu puteam sa ocolim celebrul restaurant Plachutta, care ne-a fost gazda si in decembrie 2009.
Despre Tafelspitz
"Mîncare preferată a Kaiser-ului Franz Joseph, Tafelspitz este unul dintre cele mai faimoase feluri ale bucătăriei austriece. Numele defineşte carnea macră şi fragedă dintre baza cozii şi pulpa vacii – numită de măcelarii noştri „capac“ sau „rasol“.
Tafelspitz-ul a devenit mai popular ca niciodată spre finele secolului al XIX-lea, cînd încununa meniul legendarului hotel vienez Meissl&Schadn, un loc „al burgheziei distinse, care nu vrea să vadă pe nimeni şi nici să fie văzută de cineva“, cum spunea un contemporan, – opusul localului de astăzi, frecventat „pentru a vedea şi a fi văzut“. Restaurantul hotelului oferea nu mai puţin de 24 de feluri de carne de vită fiartă. Hotelul a ars în timpul bombardamentelor din 1945. Din fericire, tradiţia nu s-a pierdut. Şi nici reteta", scrie Dilema Veche.
Pozele 2-7: Tafelspitz-ul la Plachutta
Pozele 8-12: Tafelspitz-ul la Tirol (hotel International / Sinaia)
Daca tot v-am aratat pozele, probabil acum va intrebati care a fost mai bun? Ei bine, diferenta este destul de mare. Nici cei de la Tirol nu se fac de ris, insa nu ating decit undeva la 50-60 % din gustul celui de la Plachutta.
Despre Franz Joseph
(n. 18 august 1830, Viena - d. 21 noiembrie 1916, Viena) a fost un împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei şi Boemiei, rege al Croaţiei, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în 1916.
Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regeluiLudovic al XIV-lea al Franţei şi a principelui Johann al II-lea al Liechtensteinului.
La Castelul Peles puteti vizita apartamentul imperial pe care regele Carol l-a amenajat special pentru Franz Joseph.
Revenim la reteta noastra:
Am cumparat ieri 4 bucati frumoase de rasol de vita. Se spala carnea bine si se pune la fiert pina se coloreaza prima apa, care se arunca!
Apoi se lasa la foc moale la fiert, circa 3-4 ore, iar cu o ora inainte de final se adauga legumele.
Si... pentru ca pe bucataras.ro se Cook and Smile sa va spun un banc bun:
La o partidă de vânătoare, un bărbat elegant din Stockholm împuşcă o raţă. Pasărea cade însă în ograda unui fermier, care susţine că vânatul îi aparţine.
– E pasărea mea, insistă orăşeanul.
Fermierul sugerează să fie tranşată disputa în stil vechi, cu un "şut neaoş":
– Eu îţi trag un şut cât pot de tare în boaşe, apoi tu faci la fel cu mine. Cine urlă mai puţin ia pasărea.Bărbatul e de acord. Fermierul îi trage un şut straşnic în părţile sensibile. Când îşi revine, oraşeanul şopteşte cu greu:
– Bine. Acum e rândul meu.
– Lasă, zice ţăranul. Poţi să păstrezi raţa.
:)))))))))))
Sosul de mar cu hrean se potriveste de minune Tafelspitzului!
La ambele restaurante despre care am vorbit pina acum, Tafelspitzul a fost servit cu garnitura de cartofi taiati marunt si trasi in tigaie, dar si cu doua tipuri de sos. Primul, cu maioneza, mustar si chivas, iar al doilea, un excelent sos de mere cu hrean (mere rase, hrean, putin suc de lamiie, sare - se amesteca si se pun apoi, in farfurie, alaturi de bucata de vita)
Secventa din Restaurantul Tirol (Sinaia).
Tipul din clip cinta senzational. E filmat de mine la restaurantul Tirol, unde a tinut ore bune atmosfera. Nu stiu cum il cheama, dar merita felicitat! Cind a cintat melodia "10" a lui Chilian, un mesean din salonul alaturat a venit sa vada daca nu cumva o cinta chiar Chilian :))).
Back la reteta
Am curatat 4-5 morcovi, 2-3 radacini de patrunjel, 2 de pastirnac, o telina si le-am adaugat, alaturi de doua cepe nedecojite in vasul in care fierbe rasolul de circa doua ceasuri. Il mai lasam o ora la fiert impreuna cu legumele.
Avantajul Tafelspitzului este ca e cam 2 intr-unul :))). Intii se pun in castronele polonice de supa cu ceva legume, iar apoi maninci, ca felul doi, rasolul cu cartofii (sau spanacul) si sosurile ...
Si acum o dedicatie pentru voi!
Si daca tot este o duminica linsitita, iata si un Chris Isaak
In acest moment ascult www.magicfm.ro
Am ras 4 mere nu foarte mari si le-am amestecat cu 2 lingurite de hrean si putina zeama de lamiie ... Daca vreti ca merele sa nu se oxideze, atuncii ar fi bine sa le fierbeti inainte de a le face piure (dar si lamiia isi face datoria - vezi tipsul)
Nu mai e mult pina oprim carnea de la fiert. Deja este foarte frageda, iar gustul este excelent.
Urmeaza curatatul cartofilor, pe care-i voi da pe razatoarea mare si ii voi trage la tigaie.
Matei este primul care se bucura de o portie din supica. I-a pus Iri si putina verdeata pe deasupra, arata super.
Gata, in curind pozele finale. Apoi ma duc sa maninc ca lesin de pofta :)))
1
La sosul de mere cu hrean adaugati putina zeama de lamiie, astfel merele nu vor mai oxida si va avea o culoare foarte frumoasa