Rar gatesc supe-creme, aceasta mi-a atras atentia prin compozitie, am vrut sa fie altceva decat vesnica combinatie cu ceapa, morcov, telina, sa variez gustul. Ne-a placut si o voi mai gati si in alte zile. Reteta am preluat-o de pe site-ul Retete ca la mama.
1. Am fiert in oala de supa, la foc molcom, in 1.5 l apa rece (sa cuprinda bine bucatile de pui) + 1 lingurita rasa de sare (va scadea la 1 l, spate de pui, vreo 3-4 buc cumparate in acest scop. Dureaza vreo 30 de minute, dupa care scoti puiul.
2. In timp ce fierbe, decojeste guliile si taie-le cuburi de vreo 2 cm. Se pot pune si din frunze tocate, eu nu am pus dar voi testa si aceasta varianta. Frunza are gust diferit, mie imi place, dar sa nu exagerezi cantitativ. Gusta frunza mai intai.
3. Intr-o tigaie cu margini inalte sau cratita care permite prajirea, incinge uleiul si untul la foc mic.
4. Spala, usuca si taie rondele prazul. Da focul la mediu si caleste-l 3-4 minute.
5. Adauga cuburile de gulii si calesti totul cat timp cureti cartoful. Mai amesteci sau scuturi continutul tigaii.
6. In acest timp, speli, decojesti cartoful, il clatesti, usuci, tai cuburi si adaugi peste praz + 1 praf de sare. Calesti totul inca vreo 3-4 minute. Stinge totul cu o parte din supa. Muta totul in oala cu restul de supa + frunza de dafin si fierbe-le vreo 20 de minute la foc mediu sau mic, cartoful trebuie sa fie patruns.
7. Strecoara supa prin sita mare de paste in alt vas, arunca frunza de dafin, pune legumele inapoi in oala de supa impreuna cu smantana si mixeaza-le cu pasatorul. Adauga treptat din supa pana omogenizeaza, mixand.
8. Condimenteaza cu nucsoara si piper. Gusta daca mai trebuie sare adaugata, ai pus deja in supa si in tigaie.
Inainte de servire, se mai infierbanta supa. Daca vrei sa arate super-fina, o poti strecura printr-o sita mai fina si incapatoare.
Se serveste cu crutoane, fasiute de slaninuta prajite si decorezi cu un pic de verdeata din care iti place.
1
CRUTOANE AROMATE: felii de paine mai veche, ulei de masline, catei de usturoi sau usturoi granulat, oregano, optional putin busuioc uscat, amestecate si coapte la cuptor 8-15 minute pana la rumenire, amestecandu-le ocazional.