Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac

de CramaHaiducilor in Mancaruri cu carne, 28 Sep 2012 | 13936 vizualizari

 

Aceasta reteta este una autentic romaneasca, insa putine localuri mai pastreaza traditia de a firbe sarmalele in dovleac. Motivul pentru care noi mai practicam inca acest obicei este simplu, traditia este sfanta la Crama Haiducilor si gustul autentic romanesc este nepretuit.
Va poftim pe toti la mese
Sa servim bucate alese
Vinul sa-l bem din ulcior
LA CRAMA HAIDUCILOR!

 

INGREDIENTE

  • · Foi de vita-de-vie
  • · Pasat – orez
  • · Carne dupa caz: porc – vita – oaie – pui
  • · Ciolan afumat, coaste afumate, calbas de porc afumat
  • · Cimbru, marar - pe fundul dovleacului
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac:

Se opareste frunza de vita de vie

Se face amestecul de pasat cu orez si carne

Se impacheteaza compozitia in frunza de vita-de-vie

Se spala mararul si cimbrul si se aseaja pe fundul dovleacului – oalei de lut, pe urma se pune slanina, daca nu este facuta pentru cei ce nu mananca porc, pentru a da savoare preparatului si a nu se arde.

Se aseaza sarmalutele si la fiecare doua randuri se aseaza coaste, calbas, ciolan.

Se fierb cu zer de oaie pentru a le fragezi si a avea gustul placut. Pentru a proteja preparatul se face un palanet din frunza de varza cu tarate de grau.

Se introduce in cuptor, unde s-a facut focul cu lemne de esenta tare. Dupa ce s-au consumat lemnele si s-a imprastiat jarul iar cuptorul este incins se introduce dovleacul – oala de lut si se lasa la copt 3-4 ore.

Dupa 3-4 ore se scoate din cuptor cu un stergar de canepa tesut la razboi.

Se serveste cu smantana sau iaurt, pita de casa, ardei iute, coaste, ciolan si calbas, toate afumate.

Se incepe masa cu vestita palinca – adica tuica de prune de pe Somes – cu siguranta cea mai buna tuica – palinca, din Romania.

Se infuleca cu pofta, iar dupa se stinge cu o carafa de vin alb -  sec sau demisec, din Transilvania.

Pofta mare!

TIPS-URI

1

Frunzele de vita-de-vie trebuie sa fie tinere

2

Mararul poate sa fie si uscat daca nu mai aveti verde

3

Carnea poate fi amestec sau doar de un singur tip

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de vita pregatite si servite in dovleac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

CramaHaiducilor 1

08.10.2012, 11:40

Ne bucuram tare mult ca va place si va asteptam pe la noi.
Crama Haiducilor, Cluj Napoca, strada Cometei, nr. 12-14. Pofta mare!

CramaHaiducilor 1

08.10.2012, 12:54

Da, este vorba despre acest restaurant cu specific traditional romanesc din Cluj
http://www.bucataras.ro/restaurante/cluj/crama-haiducilor-526/

Ne gasiti si pe
http://www.crama-haiducilor.ro/

simona72 1

08.07.2013, 10:55

Felicitari, un preparat minunat! Ma bucur ca putem spune ca este romanesc!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu cacao, cremă de vanilie și căpșuni - Deliciu aromat și pufos

ieri la 13:47

Clătite bănățene - Gustul copilăriei

ieri la 12:34

Rulouri picante cu brânză și miere - Gustarea inedită și delicioasă

ieri la 10:12

Salată cu cartofi noi la cuptor - Rețeta gustoasă și plină de savoare

pe 05.06 la 08:10

Prăjitura cu pișcoturi și cremă cu Nutella - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 04.06 la 10:16

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2441 puncte

RODIMUR

1145 puncte

vasimur

238 puncte

Panacris

110 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Piept de curcan umplut cu mozzarella si legume