Aceasta salata este foarte satioasa si usoara in acelasi timp , datorita legumelor proaspete pe care le contine.
In Maroc, aceasta salata se serveste la ocazii speciale, la nunti, "botezuri" si atunci cand musafiri deosebiti iti calca pragul. Ingredientele pot varia in functie de anotimp si de zona unde se pregateste. Salata se serveste mereu pe un platou mare care se pune in centrul mesei ,pentru ca fiecare sa se poata servi. Aceste cuvinte sunt ale Jamilei...La ea am vazut salata si am ramas cu gandul la ea.Aveam nevoie sa fac ceva de post, asa ca am modificat putin....
Multumesc mult de tot Jamila, pentru idee.
Curatam una dintre cepele rosii si o taiem julien .Intr-o cratita punem doua linguri ulei de masline, il incalzim apoi sotam ceapa, amestecand din cand in cand in cratita.
Orezul spalat bine in mai multe ape si strecurat, il punem peste ceapa , impreuna cu ciupercile scurse.
Adaugam supa de legume si asezonam.Acoperim cratita si la foc mic , lasam sa fiarba orezul bine vreo 20 de minute. Daca mai este nevoie , mai adaugam putina supa.
Morcovii si cartofii curatati ii punem la fiert in apa cu putina sare.Dupa ce au fiert , le taiem cubulete.
Taiem cubulete si celelalte legume.Rosiile le taiem felii , iar maslinele le lasam intregi( sunt fara samburi)
Facem un sos din ulei de masline, zeama de lamaie , sare si piper cu care vom stropi legumele taiate, fiecare leguma fiind asezata in alt recipient.
Orezul cu ciuperci il asezam in mijlocul unui bol mai mare si roata dupa el asezam cate un rand de masline, rosii si boabe de porumb fiert.
Celelalte recipiente , in care am asezat putina salata verde si apoi legumele taiate , le montam roata dupa bolul mare.
Deasupra presaram putin patrunjel verde tocat.
La servire, fiecare isi ia orez cu ciuperci si legume fierte sau crude, pe care la mai asezoneaza daca este cazut.
A iesit o salata foarte satioasa de post si farfuriile au ramas goale.
Pofta mare !
1
In farfurii veti avea o explozie de culori.